Megfelelni a kihívásoknak

2019.04.26. 20:00

Szakmai és szórakoztató programokat is kínál a Pápai Agrárexpó

– A 2010 és 2018 közötti időszakban a magyar mezőgazdaság és ezáltal a hazai gazdatársadalom büszkélkedhet a legnagyobb növekedéssel az Európai Unióban – hangsúlyozta a 23. Pápai Agrárexpó megnyitóján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Polgár Tibor

A szervezők idén is több mint tízezer látogatót várnak a háromnapos Pápai Agrárexpóra.

Fotó: Polgár Tibor

A kormánypárti szakpolitikus ugyanakkor hozzátette, az ágazatnak több kihívással is szembe kell néznie, például az uniós támogatási rendszer kedvezőtlen átalakításával, a központi forráscsökkentéssel. Mint mondta, olyan Európai Parlamentre és Európai Bizottságra van szükség, amely nem migrációpárti, hanem vidéktámogató politikát folytat.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója átveszi a vásári nagydíjat Feldman Zsolt államtitkártól. Fotó: Polgár Tibor

Feldman Zsolt megjegyezte, a klímaváltozás és az agráriumon belüli generációváltás problémájára szintén megoldást kell találni. Az államtitkár kifejtette, jelenleg csupán a gazdák 6 százaléka 35 év alatti fiatal, ezért szakpolitikai programot indítanak a generációváltás elősegítésére, míg a klímaváltozás kedvezőtlen hatásából, az aszályos időjárásból is eredő drágulás megelőzése érdekében a kormányzat öntözésfejlesztésbe kezdett. Utóbbihoz kapcsolódóan például az állam átvállalja a vízszolgáltatási alapdíj megfizetésének 70 százalékát, a gazdálkodók pedig mentesülnek a vízkészletjárulék alól.

Győrffy Balázs, a Pápai Agrárexpót szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke úgy fogalmazott, minden évben készülnek valamilyen újdonsággal a rendezvényre. Hozzátette, a térség legnagyobb mezőgazdasági szakkiállítása és vására lehetőséget biztosít az ágazat szereplőinek a bemutatkozásra, a kapcsolatfelvételre, illetve adott esetben üzletek megkötésére, de legalább ilyen fontosnak tartják a szakmai egyeztető fórumokat, valamint a szórakoztató kísérőprogramokat, amik együttesen évente több mint tízezer látogatót vonzanak a háromnapos expóra. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntőjében elismerően szólt a rendezvény színvonaláról, egyúttal kiemelte, hogy a házigazda város is szerepel a kiállítók között.

A szervezők idén is több mint tízezer látogatót várnak a háromnapos Pápai Agrárexpóra.
Fotó: Polgár Tibor

A beszédek után átadták az agrárexpó díjait. A vásári nagydíjat a Bakonyerdő Zrt., Pápa város díját Patyi Attila méhész, a NAK díját pedig a Valkon 2007 Kft. kapta. A Veszprém Megyei Önkormányzat különdíját a Pápai Hús Kft., a Veszprém Megyei Kormányhivatal hasonló elismerését pedig a Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Akciócsoport vihette haza. A Pápai Agrárexpó innovációs díját a Doroti Pack Kft., a Jövő Nemzedékéért Díjat a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kara érdemelte ki. A 2019-es expón a Tapolcafői Kertbarátkör Egyesület standját választották meg a legszebbnek.

A 23. Pápai Agrárexpó a vasárnap késő délutáni zárásig számos programmal várja az érdeklődőket a városi sportcsarnokban és környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában