Mézeskalács is sülhet

2019.04.07. 15:00

Teljesen megújult a zirci alkotóház

Teljesen megújult a Re­guly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház műhelysora a Kubinyi Ágoston Program pályázati forrásaiból, ez is elhangzott a pénteki sajtótájékoztatón.

Juhász-Léhi István

A szövőszéknél Tátrai Nóra Hanga. A felújítások a Kubinyi Ágoston Program keretében 167 millió forintért történtek.

Fotó: Balogh Ákos

A műhelyek mellett a Csoóri Sándor Alap támogatásából a kemence és a műhely berendezése is elkészült. Ottó Péter polgármester megnyitóbeszédében először az ünnepségen megjelent Illés Ferencet, a város díszpolgárát, az intézmény nyugalmazott igazgatóját köszöntötte. A városvezető elmondta, a Mézeskalács műhely elkészült, ami egy felújítássorozat utolsó stációja , amely öt esztendeje kezdődött és akkor a fazekas- és a szövőműhely felújítása valósult meg.

A szövőszéknél Tátrai Nóra Hanga. A felújítások a Kubinyi Ágoston Program keretében 167 millió forintért történtek. Fotó: Balogh Ákos

Majd jött a bognár- és a kovácsműhely, s végül most az épület hátsó traktusa. A felújítások a Kubinyi Ágoston Program keretében valósultak meg 167 millió forintért, amelyhez a zirci önkormányzat tíz év alatt 41 millió forinttal járult hozzá, derült ki Ottó Péter szavaiból. Vannak további múzeumi pályázatok, egy helyi piac létrehozása is terítéken van. Ottó Péter méltatta Kubinyi Ágoston munkásságát is, párhuzamot vonva Reguly Antallal. Hangsúlyozta azt is, hogy nem csak az önkormányzatnak, hanem a múzeumnak is vannak és voltak sikeres pályázatai, projektjei.

A múzeum igazgatója, Ruttkay-Miklián Eszter elmondta, a rendezvényük szlogenje is az, hogy itt a megújulás, jön a húsvét, itt a tavasz, ami az intézményre és a hétvégi palántabörzére is igaz. És hogy miért most tartják ezt a rendezvényt? Ez is kiderült: az Alkotóházak hétvégéje programsorozathoz kapcsolódnak, s benne mutatják be az alkotóházat az érdeklődőknek.

A mai programok 10 órakor kezdődnek: lesz tojásfestés, dúcnyomás, gyapjúfonalfestés, nemezelés, látványkonyha és Palánta-nap is Zircen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában