rendezvény pápán

2019.04.30. 16:00

Teológustalálkozó: összekovácsolódás, hogy minél jobb lelki kovászok legyenek

Harmadik alkalommal tartott Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozót több mint száz hallgató részvételével a Pápai Református Teológiai Akadémia.

Laskovics Márió

Az első sorban jobbról Németh Tamás rektor, Marton Krisztián programszervező szenior Fotó: Laskovics Márió

A Pápai Református Teológiai Akadémia Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozót szervezett múlt hétvégén. A háromnapos rendezvény fő témája az ős- és a mai egyház kapcsolata volt, programjában áhítat, istentisztelet, előadások, fórumbeszélgetés, borkóstoló, koncert, sport, városnézés és kikapcsolódás szerepelt. Ottjártunkkor, szombaton Hanula Gergely intézetvezető, egyetemi tanár beszélgetett Boncz Zoltán baptista lelkésszel és Polgárdi Sándor evangélikus esperessel.

Az idei Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozón több mint száz hallgató vett részt

Marton Krisztián programszervező szenior (ötödik éves hallgató) elmondta, 2006 és 2013 után harmadik alkalommal rendezték meg a találkozót. Amelyen idén több mint száz hallgató vett részt Pápán kívül Budapestről, Debrecenből, Sárospatakról, Kolozsvárról (két intézményből) és Révkomáromból.

– Noha nem jelentkeznek sokan teológiára, de mégis szükség van ránk, lelkészekre. Nehézség elvégezni a hatéves képzést, sok mindent kell megtanulni, például a héber és görög nyelv igencsak fejtörő lehet. Végzett lelkészként majd megítélnek, számon kérik rajtunk, akit hirdetünk, amit prédikálunk. Nagyon nehéz szolgaként állni a világ előtt. Szokták mondani, hogy a lelkész lakásának fala üvegből van: mindent látnak, tudnak rólunk. Ha valamit nem úgy teszünk, ahogy hirdetjük, vagy elvárják, akkor rögtön másképp tekintenek Istenre. Tehát nekünk Istent kell képviselnünk – nyilatkozta a lelkészi pálya nehézségeiről.

A szombati, felekezetközi fórumbeszélgetésen Hanula Gergely intézetvezető, egyetemi tanár beszélgetett Boncz Zoltán baptista lelkésszel és Polgárdi Sándor evangélikus esperessel

Mint mondta, a tudományokon kívül rengeteg imádsággal, igeolvasással, egymás erősítésével készülnek a hivatásukra. Mivel a teológushallgatók más-más helyütt tanulnak, majd szolgálnak, ezért a hétvégi találkozó remek alkalom volt egymás szokásainak, hagyományainak, gondolkodásmódjainak megismerésére.

Az első sorban jobbról Németh Tamás rektor, Marton Krisztián programszervező szenior
Fotó: Laskovics Márió

– Minden teológián másképp imádkoznak, beszélnek Istenről. A szakácsmesterséghez hasonlítható: ugyanúgy akarnak főzni, még a magyar konyhán belül is, de minden étteremben kicsit másképp készítik el az ételt – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában