Fejlesztés a családok védelmében

2019.05.07. 07:00

Új előadótermet alakítottak ki a zirci egészségház tetőterében

Ünnepélyes keretek között átadásra került a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ védőnői szolgáltatásának bővítését célzó projekt, amely Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, mintegy 42 millió forintos támogatással valósult meg.

Kelemen Gábor

Ottó Péter polgármester, Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője és Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője a nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen is átadja az új teret.

Fotó: Kelemen Gábor

Az Egészségház tetőterében kialakított új előadóterem nemzeti szalaggal díszített kapujában Ottó Péter polgármester köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy az elmúlt mintegy másfél évtizedben Zirc városát és a térséget ellátó egészségügyi infrastruktúra dinamikus megújulási folyamaton ment keresztül, napjainkra minden területen a XXI. századi színvonalat képviseli. „Most pedig eljutottunk oda, hogy a védőnői szolgálat fejlesztéséről számolhatunk be, melynek következtében egy új térrel, hasznos eszközökkel és járművekkel gyarapodnak, amelyek a mindennapi feladatellátásukat szolgálják majd” – fejezte ki örömét a városvezető.

A polgármester beszélt a védőnői szolgálat nagy múltjáról is, több mint száz évvel ezelőtt jött létre Magyarországon szervezeti formában az anyák és a csecsemők védelmi rendszere. Hozzátette, akkor is egy régi történetről beszélhetünk, ha saját életünkre tekintünk vissza, hiszen már megszületésünk előtt találkozhatunk a védőnők támogató segítségével.

Ottó Péter polgármester, Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője és Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője a nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen is átadja az új teret. Fotó: Kelemen Gábor

 

Az állam rendkívül jól bevált szolgáltatásának nevezte a védőnői szolgáltatást dr. Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője. Hozzátette, jóval több ez, mint szolgáltatás, a hivatás és a gyermekek iránti elkötelezettség jellemzi a védőnőket, hiszen a legfontosabb mindannyiunk számára a család, és hogy a gyermek miként fejlődik, az egy örök aggodalmaskodás az édesanyák részéről. A védőnők megnyugtatják őket, hogy minden rendben van, ha pedig probléma merül fel, segítenek. Hangsúlyozta, hogy ehhez a szép, ugyanakkor felelősségteljes munkához a megfelelő feltételek is szükségesek, s ezzel a fejlesztéssel méltó körülmények közé került Zircen a védőnői szolgáltatás.

A köszöntő gondolatokat követően Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője, Ottó Péter polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő jelképesen is megnyitották az új teret, majd Bérczi L. Bernát apát megszentelte azt.

A projektet Nagyné Fáró Katalin intézményvezető mutatta be. A védőnőknek már eddig is helyet biztosító Egészségház eddig kihasználatlan tetőterében új előadóterem és kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra, akadálymentes parkoló létesült, felújították az épület előtti parkolót. A pályázati úton beszerzett demonstrációs eszközök együttesen alkalmassá teszik a védőnői szolgálatot a tevékenység bővítésére, továbbá a beszerzett járművekkel – gépkocsi, illetve kerékpárok – a térségi településeken lakók ellátására. A védőnői szolgáltatás a zirci járás tíz településére terjed ki.

Az előadást követően a védőnők tájékoztatást adtak arról, hogy az új helyiségekben lehetőség lesz többek között terhes-torna, szülés-előkészítő, babamasszázs tanfolyamok elvégzésére. A szemléltető eszközökkel az iskolai prevenciós programokat is színesebbé tudják tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában