a holokauszt áldozatainak emlékéve

2019.06.14. 11:00

Emlékévhez kötődik Pápa város napja

Ünnepi programsorozatot szerveznek Pápa város napja alkalmából június 16-án, vasárnap.

Polgár Bettina

Unger Tamás alpolgármester kiemelte, a 75 évvel ezelőtti deportálásra emlékeznek Pápa város napján

Fotó: Polgár Bettina

Unger Tamás alpolgármester kiemelte, Pápa Város Napját hagyományosan mindig olyan témakörök, történeti események köré szervezik, amelyek egy adott emlékévhez kötődnek, vagy olyan témát ölelnek fel, ami a város lakossága számára meghatározó volt a történelem során, illetve a jelenben vagy a jövőben kiemelt jelentőséggel bír.

Unger Tamás alpolgármester kiemelte, a 75 évvel ezelőtti deportálásra
emlékeznek Pápa város napján Fotó: Polgár Bettina

Mint mondta, a 2019-es évet a pápai önkormányzat Megtörtént címmel a holokauszt áldozatainak emlékévévé nyilvánította, utalva mindarra, hogy 75 évvel ezelőtt történt a pápai gettó építése és a zsidó lakosság deportálása. – Az emlékév címe kettős jelentéssel bír. Egyrészt a történelmi eseményre utal vissza, a „tört” szórész pedig arra a törésre vonatkozik, amit ez az esemény a város történetében, a lakosság életében okozott. Eköré szerveztük most Pápa város napját – magyarázta Unger Tamás.

A rendezvényen vasárnap 10 órakor Áldozó Tamás polgármester köszönti a résztvevőket az Esterházy-kastélyban, majd konferenciát tartanak a zsidóság történetéről, életéről, tragédiájáról a holokauszt pápai áldozatainak emlékéve keretében. Az előadók között szerepel Jakab Réka, Hudi József és Simon Zsolt.

Fél egykor Áldozó Tamás mond zárszót, majd fél hétkor mécsest gyújtanak és virágcsokrot helyeznek el a Fő téri Eszterházy-szobornál, este héttől pedig szentmisét tartanak gróf Eszterházy Károly püspökért a Nagyboldogasszony bencés templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában