Harc a vérszívókkal

2019.06.27. 11:00

Megyénkben még nem mutatkoztak a trópusi szúnyogfajok

Nem jelentenek járványügyi kockázatot a hazánkban előforduló trópusi eredetű vérszívók.

Marton Attila

Az ázsiai tigrisszúnyog néhány településen már felbukkant Magyarországon is

Forrás: Shutterstock

Európában az elmúlt két évtizedben több olyan szúnyogfaj jelent meg, amely korábban nem fordult elő a kontinensen. Ennek oka, hogy az elmúlt években a megnövekedett személy- és áruforgalom elősegítette a térségben nem őshonos vérszívó rovarok bejutását Európába. A jellemzően trópusi fajok terjedésének az éghajlat szab határt. Ezek a szúnyogok hazánkban csak kis számban és kis területen vannak jelen.

Kis számuk miatt jelenleg nem jelentenek számottevő járványügyi kockázatot ezek a trópusi vérszívók.

– Magyarországon a közegészségügyi szakemberek 2014 óta célzottan vizsgálják a behurcolt szúnyogok elterjedését. Hazánkban három olyan szúnyogfajt is észleltek, amelyek Délkelet-Ázsiában őshonosak – tájékoztatott a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Az ÁNTSZ korábban arról írt, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog megtelepedettnek tekinthető hazánkban, az ázsiai tigrisszúnyogot néhány településen mutatták ki. A kormányhivatalnak nincs információja arról, hogy a három trópusi szúnyogfaj egyedét észlelték volna Veszprém megyében.

Az ázsiai tigrisszúnyog néhány településen már felbukkant Magyarországon is
Fotó: Shutterstock

Az tény, hogy a behurcolt vérszívók képesek lehetnek kórokozók terjesztésére, ugyanakkor ehhez több feltételnek kell egyszerre teljesülnie, például a fertőző betegségnek is jelen kellene lennie az adott területen. Szerencsére Magyarországon szúnyogok terjesztette fertőzést – például nyugat-nílusi lázat – csak behurcolt esetként írtak le. Ez azt jelenti, hogy az érintett személy külföldön kapta meg a fertőzést, majd hazatérése után diagnosztizálták nála a megbetegedést.

A kormányhivatal azt írta kérdésünkre, hogy a Magyarországon engedélyezett szúnyoggyérítő és szúnyogriasztó szerek hatásosak a behurcolt szúnyogfajták ellen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában