Nem kell mindig mindenáron keresztülvinni a saját igazunkat

2019.06.21. 07:00

Szólj be a papnak: Szeretjük a várost, de egymást nem?

Negyedik alkalmával folytatódott júniusban a Pápai Református Egyházközség (PRE) és a Pannonia Reformata Múzeum (PRM) vitasorozata.

Laskovics Márió

A Szólj be a papnak legutóbbi témája a Bizalomhiány és indulatok városunkban címet viselte. A kérdések kereszttüzében Boncz Zoltán baptista lelkész, Márkus Mihály református lelkész, Szabó Ferenc evangélikus tábori lelkész és Szijártó László katolikus plébános vállalt szerepet a PRM teraszán. Böröczky Attila moderátor elmondta, a legnépszerűbb közösségi oldalon létrehozott Szeretjük Pápát-csoportbeli internetes kommunikáció, az ott tapasztalt elmérgesedő indulatok és a hétköznapi türelmetlenség gerjesztette az aktuális tárgykört.

Sokan kíváncsiak voltak a vitafórumra a Pannonia Reformata Múzeum teraszán

Márkus Mihály úgy nyilatkozott, néhány konfliktusterület – például a párthovatartozás vagy az internetes személytelen, trágár, lenéző véleménynyilvánítás okán – körvonalazódni látszik a városban.

– Ez nem méltó az emberhez. Fel kéne deríteni e zsigeri visszautasítások gyökerét. Természetesen a saját élmény az igazság egy szubjektív szelete, és nem tetszhet mindenkinek minden, azonban ennek nem lehet(ne) következménye a másik emberszámba se vétele, megalázása. Szeretnénk leszögezni, nem Pápával van a baj, hanem eme emberi hozzáállással, lakjon bárhol az illető. A lobogó, erős igazságérzet miatt sokszor uralkodnunk kell az indulatainkon. Ez nem sokszor egyszerű, de nem is kell mindig mindenáron keresztülvinni az igazunkat. Érdemes megtalálni a forrást, amivel megfelelően kezelhetjük kapcsolatainkat. A különbözőségeinken felülemelkedve inkább a közös örömökre, a minket összekötő dolgokra kéne koncentrálnunk – fejtette ki a PRE vezető lelkipásztora.

Felhívta a figyelmet, hogy a téma mélyen gyökerezik a felekezeti életben is, hiszen az egyháztörténelem sok szempontból rányomja bélyegét a másokhoz való viszonyulásra. Pápán példás jelleggel működnek együtt a felekezetek. Ezt mutatja az országban egyedülállóan, immár kilenc éve megrendezett Ökumenikus nap. Jó volna, ha a hívek, az emberek közt szintén kialakulna ez az ökumenikus szemlélet, megbékélt, örömteli együttlét, amire Jézus Krisztus is vágyott, és ez hatással lenne a városra.

Márkus Mihály református lelkész, Szijártó László katolikus plébános, Boncz Zoltán baptista lelkész, Szabó Ferenc evangélikus tábori lelkész és Böröczky Attila moderátor a Szólj be a papnak rendezvényen
Fotó: Laskovics Márió

Szabó Ferenc az emberekhez való egyéni hozzáállást és annak teremtő erejét hangsúlyozta.

Boncz Zoltán többek között a felesleges, hallomás szerinti minősítgetéstől intette óvva a hallgatóságot. Megjegyezte, ahogy Istent nem lehet szeretni felebarátaink szeretete nélkül, úgy a várost sem a lakói nélkül.

Szijártó László kiemelte, Jézus mindenkinek megadta a tiszteletet. Talán nekünk is hasonlóan kéne tennünk, tisztelve a másikban az Isten képét (még ha nagyon el is tud bújni benne). Így sok negatívumtól megkímélnénk magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában