történelmi várjáték hatodszor

2019.06.11. 07:00

Thury György kapitány idén is diadalt aratott a várpalotai várban

Hatalmas csatában, puskaropogás és ágyúdörgés közepette védték meg a hős magyar vitézek a török seregtől a Thury-várat a Diadal napja történelmi várjátékon, amelyet hatodik alkalommal rendeztek meg az elmúlt hétvégén Várpalotán.

Szabó Péter Dániel

Az évek során országos hírűvé vált rendezvénnyel Thury György kapitány és várvédő katonái előtt tisztelegnek a szervezők. 1566-ban ugyanis 500 hős vitéz védte meg az Arszlán pasa vezette, nyolc­ezer főt számláló török serege ellenében a palotai várat. Erre a nagyszerű diadalra emlékeznek 2014 óta minden év júniusában Várpalotán.

Hazai és külhonból érkezett hagyományőrző csapatok vertek tábort már pénteken a Várpalota jelképének számító Thury-vár mögött, hogy felkészüljenek a nagy ostromra. A Thury-Vár Nonprofit Kft. és a várpalotai önkormányzat ingyenes történelmi rendezvényére már a nyitónapon sokan kíváncsiak voltak.

Volt is mit nézni, illetve hallgatni, hiszen nyitányként reneszánsz ruhakiállítás nyílt a várban Menner Judit gyűjteményéből, de volt felvonulás a városban, illetve egy végvári mustra keretében a csaknem harminc hagyományőrző csapattal is megismerkedhettek a látogatók.

Hazai és külföldi hagyományőrző csapatok részvételével idézték meg az 1566-os várostromot Fotó: Szabó Péter Dániel

A szombati nap aztán igazán látványosra sikeredett. Napközben a várudvarban és a vár mögött látványos hagyományőrző bemutatókat láthatott a közönség, de nemzetközi íjászversenyen is megmérkőztek a palotai lövészek a külhonból érkező íjászokkal.

Töll László ezredes, hadtörténész, a Diadal napja „nar­rátora” ezúttal is szakmai alapossággal, ám mindenki számára érthetően mondta el, mi látható éppen a csatatéren. A nap, s egyben a hétvége csúcspontja ezúttal is az esti várostrom volt, ahol száznál is több hagyományőrző feszült egymásnak, hogy lódobogás, puskaropogás és ágyúdörgés közepette idézzék meg az 1566-os diadalt.

Rendhagyó módon ezúttal nem a vár előtti téren, hanem az épület mögötti területen csaptak össze a vitézek. Az erre az alkalomra épített várfalat hősiesen őrizték a Thury-kapitányt megszemélyesítő Oláh Tibor várkapitány vezetésével a csapatok, így a pirotechnikai eszközökkel megtámogatott csata ezúttal is magyar győzelemmel zárult, a törökök vert seregként voltak kénytelenek elkullogni a Thury-vártól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában