Nem sikerült a címvédés

2019.07.11. 14:00

Tihany polgármestere nyerte meg a lovasi fogathajtó versenyt

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a kistelepülésen a már hagyományosnak tekinthető falunapokat.

Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter/Napló

Az idei programsorozat a Nagy Gyula Galériában kezdődött Fenyvesi Ottó Fragmentumok tükröződése című kiállításával. Azt követően a programok a Millenniumi parkban folytatódtak. A Balatonfűzfői Hagyományőrző és Nosztalgia Táncklub most először lépett fel a településen. Moldvai, rábaközi, rimóci, dunántúli üveges és kalocsai táncokat adtak elő nagy sikerrel, végül a közönséget is bevonták egy táncházba. Ezután Ferenczy Gáborné polgármester megnyitotta a falunapokat, majd jött Charlie, aki jellegzetes hangjával elvarázsolta a nézőket, és végül közösen elénekelték a Könnyű álmot hozzon az éj című slágert. Az első nap a Tony Joker Band utcabáljával zárult.

Másnap már a kulináris élvezeteké volt a főszerep. Idén hat csapat nevezett be a bogrács­ban főtt és tárcsán sült ételek versenyébe. Voltak, akik sertésből, más marhából, de voltak, akik vadhúsból készítették el a finomabbnál finomabb ételeket. A zsűri tagja Bene Sándor mesterszakács, Gyukli Gyula borász és Kásás Zoltán egykori kiváló vízilabdázó volt. A lovasi Safi duó szarvaspörköltje, illetve grillezett őzcombja lett mindkét kategóriában az első helyezett.

A szervezők gondoltak a gyerekekre is, nekik népi játszótérrel kedveskedtek, illetve volt tűzoltó- és rendőrautó-bemutató is, valamint pónilovaglás. Ugyanakkor meg lehetett tanulni a nemezelést, illetve elsajátítani a fazekasmesterséget.

A polgármesterek-alpolgármesterek fogathajtó versenyét ebben az évben immár hetedik alkalommal szervezték meg. Az országban kuriózumnak számító eseményen Tósoki Imre, Tihany első embere végzett az élen, megelőzve Ferenczy Gábort, Alsóörs alpolgármesterét.

Az idei fogathajtást Tósoki Imre nyerte meg, a díjat Ferenczy Gáborné polgármester adja át. Tihany önkormányzatának vezetője mellett Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere ül a bakon

A dobogó harmadik fokára Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere futott be, így ismét nem sikerült a címvédés. Campanari-Talabér Márta, Várpalota önkormányzatának vezetője elsőként mérettette meg magát a versenyen.

Délutántól a programok a nagyszínpadon folytatódtak. Az Alsóörsi Sirály Népdalkör után Balatonfüred Város Fúvószenekara, majd a várpalotai FunThomas Band lépett fel. Ismét bebizonyosodott, hogy az élő zenének varázsa van, hatalmas vastapsot kaptak.

A második napot Kontrát Károly országgyűlési képviselő zárta, beszédében hangsúlyozta, hogy a község mindig is közel állt és áll a szívéhez. Egyben felhívta a vendégek figyelmét arra, hogy Lovason a lovas turizmus, a bor és gasztronómia példaértékű.

Az est sztárvendége pedig Sasvári Sándor volt, aki fergeteges koncertet adott. A huszonegyedik Lovasi Napok a Sa-Si Duó fellépésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában