Megújul a kálvária

2019.07.15. 07:00

Lakossági összefogás előzte meg Sümegen a régóta várt munkát

Tavaly adventkor és a Zsófia-bálban is gyűjtöttek a sümegi kálvária felújítására. Az önkormányzat és a sümegi plébánia a bevétel mellé tette azt az összeget, ami még hiányzott, és elindulhatott a munka. A helyi Közszolgáltató Kft. a tervek szerint szeptember közepéig végez a felújítással, és soha nem látott pompájában, díszkivilágítással csodálhatjuk majd meg a szoborcsoportot.

Tóth B. Zsuzsa

A napokban már elkezdődött a temetőben a kálvária felújítása

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az eredeti kálvária megépítését a IV. Károly Tihanyi Országos Emlékbizottság kezdeményezte az egykori uralkodó emlékére, aki 1922. áprilisi halála előtt Tihanyban töltött néhány napot 1921 októberében.

A kezdeményezők szándéka szerint a krisztusi keresztúttal a nemzeti összetartozást, a jövőbe vetett hitet is erősíteni akarták. Ezt alapozta meg az az összefogás, amivel a Trianon után megmaradt megyék biztosították az építéshez szükséges pénzt, ahogy ez a kálvária képében is megjelent.

A Tihanyi Bencés Apátság honlapján található történet szerint az önálló vagy összevont vármegyék egy-egy stáció felállítását vállalták, mind a 63 régi vármegye nevében, és mindegyik stációra felvésték az adományozó összevont vagy önálló vármegyék nevét és azok címerét. A kálváriát 85 éve, 1927. augusztus 15-én Rott Nándor veszprémi püspök szentelte fel országos ünnepségen. A kálvária történetét kutatók szerint valószínűleg ezek a vármegyei címerek, az úgymond irredenta jelképek is szerepet játszottak később a kálvária szomorú sorsában.

Az apátsági feljegyzések szerint Vass Sándor Alberik, az akkori tihanyi bencés plébános 1960. február 21-én kapott egy levelet, amiben Klempa Sándor veszprémi apostoli kormányzó hozzá­járulása olvasható a kálvária lebontásához. A levél szerint az apostoli kormányzó helyeselte és támogatta azt az el­gondolást, hogy a felszabadulás 15 éves évfordulójának megünneplésére tervezett Veszprém megyei emlékművet a tihanyi Károly király kálvária helyén állítsák fel.

A kálváriát 1960. május 3. és 26. között rombolták le. A stációkat traktorral, a kereszteket autódaruval döntötték le. A munkákhoz rendőri segítséget kellett hívni, mert a helyiek először elkergették a munkásokat. A köveket elszállították, Martonné Szilas Katalin építész 1992-es feljegyzése szerint valószínűleg a veszprémi vár támfalának megerősítéséhez is használtak belőlük.

A három keresztet a korpuszokkal a Sümegi temetőben állították fel. Mail József plébános 1988-ban engedélyt kért a kálvária visszaállítására. A szükséges pénz előteremtésére az apátság és az önkormányzat 1991-ben létrehozta a IV. Károly Kálvária Alapítványt. Az alapkövet 1992. március 28-án helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában