tavasszal kezdődött az utak tisztítása

2019.08.01. 11:00

Helyükre kerülnek a külterületi földutak Barnagon

Az elmúlt közel ötven évben a falu körül sok külterületi út elbozótosodott, a jelenleg is használt utak jó része pedig nem a valós helyén fut, ezért a helyi képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzathoz tartozó külterületi utakat és árkokat újra kiméreti és rendbe teteti.

Molnár Sándor

Hauch Zsolt és Horváth Zoltán az egyik földúton. Mellettük látható az út karókkal kijelölt valós helye és a jelentős mennyiségű kivágott faanyag

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az önkormányzat a gazdákkal együttműködve, Hauch Zsolt helyi képviselő koordinálásával végezteti el az előzetesen kimért területek megtisztíttatását. A mérések nagyrészt befejeződtek, és tavasszal megkezdődött az évtizedek alatt növényzettel sűrűn benőtt részek kitisztítása.

Hauch Zsolt és Horváth Zoltán az egyik földúton. Mellettük látható az út karókkal kijelölt valós helye és a jelentős mennyiségű kivágott faanyag Fotó: Molnár Sándor/Napló

A mostani felmérésnek köszönhetően a külterületi utak végre a helyükre kerülnek, ezáltal a környékbeli gazdák több támogatáshoz juthatnak a nagyobb méretű gondozott terület miatt, valamint a folyamatban lévő településrendezési tervek aktualizálásában is nagy segítséget jelentenek a mérések. A kitermelt gallyak, ágak – mivel más célra nem használhatók – darálás után az erőműbe kerülnek.

– A településről merőlegesen szétfutó, külterületi földutakat mérettük ki, így mindenki könnyen megközelítheti a saját területét. A fő irányvonalak már megvannak – mondta el Hauch Zsolt, aki hozzátette még, hogy a 6-8-10 méter széles utak helyenként csak másfél-két méteresek voltak, annyira elbozótosodtak. Az elmúlt hónapok során mintegy három kilométernyi földutat sikerült megtisztítani és erdészeti maróval átjáratni, így hamarosan elfüvesedett, jól járható utak állnak majd rendelkezésre a korábbi átláthatatlan bozótos helyett.

Horváth Zoltán barnagi polgármester az erdei utak kapcsán kiemelte, hogy a turizmus és a vadászat szempontjából is fontosak a most elvégzett munkák, melyeket szeptemberben folytatnak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában