volt lakói nem felejtik

2019.08.05. 11:00

Iharkút – A falu, ami létezett egyszer

Immár négy évtizede annak, hogy gazdasági érdekek miatt megkezdődött Iharkút lakosságának kitelepítése, ami a kiváló minőségű bauxitmezőn elhelyezkedő bakonyi irtásfalu gyors megszűnéséhez vezetett.

Polgár Tibor

Megemlékezők egy csoportja az Iharkúti Emlékparkban

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A német gyökerekkel is rendelkező Iharkút napjainkban Bakonyjákó lakatlan külterületének számít, manapság csupán egy emlékpark jelzi, hogy valaha egy több mint kétszáz éves múlttal rendelkező kisközség élte itt mindennapjait.

2003-ban Bakonyi Lajos nyugalmazott főerdész ötlete nyomán megrendezték a szétszóródott iharkútiak első találkozóját, azóta az egymástól elszakított családok rendszeresen találkoznak Iharkúton, az idei volt a tizenkettedik összejövetelük. Az Iharkúti Hagyományőrző Egyesület által 16 éve létrehozott helyi emlékparkban ezúttal is sokan egybegyűltek.

Megemlékezők egy csoportja az Iharkúti Emlékparkban
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Bakonyi Lajos köszöntőjében a szülőföld szeretetét hangsúlyozta, míg ifj. Süveges György felidézte az egykori Iharkúttal kapcsolatos emlékeit. A megemlékezésen Kiss Albertné Holeczky Éva felolvasta August Hein­rich Hoffmann von Fallersleben Hazám című versét eredeti nyelven, valamint a költemény saját szerzeményű műfordítását, amelyet a mostani, 40. évfordulóra írt.

Sebő József, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola pedagógusa ünnepi beszédében a települést az erdélyi Csíksomlyóhoz, valamint a legenda szerint a Föld színéről ugyancsak eltűnt Atlantisz szigetéhez hasonlította. Mint mondta, ahogyan a csíksomlyói búcsúra a világ minden tájáról érkeznek magyarok, úgy az iharkútiak találkozóin is rendszeresen megjelennek a hajdani irtásfaluból elszármazottak és hozzátartozóik.

Sebő József rámutatott: a nem mindennapi, lenyűgöző természeti környezettel megáldott bakonyi vidék sok író és költő fantáziáját megmozgatta, emellett a természettudósokat is lenyűgözte. Nem véletlen, hogy a Bakony rengeteg irodalmi alkotásban, szakkönyvben felbukkan, a bakonyi betyárok világa pedig az Atlantiszhoz hasonló misztikus vonatkozást erősíti.

A találkozón műsort adott a magyarpolányi német nemzetiségi énekkar Grőberné Adorján Renáta vezetésével. A szervezésben és a lebonyolításban közreműködött id. és ifj. Süveges György, Süveges László, Putz László, Putz Károly, valamint Tölgyesi József főiskolai docens. A múltidézés az Iharkúti Emlékpark után a farkasgyepűi faluházban folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában