Példaértékű a kezdeményezésük

2019.08.27. 11:30

Közösségi összefogással vásároltak ultrahangkészüléket a csetényiek

Ultrahangkészülékkel gazdagodott a közelmúltban avatott egészségház orvosi rendelője. Példaértékű ez két szempontból is. Közösségi összefogással sikerült megvásárolniuk, ezen túl büszke a település vezetése és Cziniel Szabolcs háziorvos is arra, hogy a bakonyi falvak közül az ő rendelőjük orvosi műszerekkel az egyik legjobban felszerelt.

Müller Anikó Hanga

A Bujkások és a település vezetői komoly szerepet vállaltak az adománygyűjtésben, balra Nagy-Boros Tünde, jobbra Sludné Varga Diána alpolgármester, guggol balról Nagy Attila, jobbról Cziniel Szabolcs Fotó: Müller Anikó Hanga

– Az elmúlt években kiemelten figyeltünk az egészségügyi infrastruktúra megújítására. Uniós forrásoknak köszönhetően életmentő alapeszközöket vásároltunk, vannak laboreszközök, defibrillátor, EKG-készülék. Arra törekedtünk, hogy olyan minőségi fejlesztéseket hajtsunk végre, a legkorszerűbb eszközöket megvásárolva, melyek hosszú távon fenntarthatók – hangsúlyozta Nagy Attila polgármester.

A dolog úgy indult, hogy Cziniel Szabolcs orvos felvetette a polgármesternek, szeretné ultrahangvizsgálatokkal bővíteni az egészségügyi szolgáltatások körét.

– Alapelvem, hogy az egészségügy reformjait az alapellátásnál kellene kezdeni, e területet kell jelentősen fejleszteni. Mostanában elkezdődött egy folyamat, mely a jobb egészségügyi ellátás felé vezet. Azt vallom, a sürgősségire csak az a beteg kerüljön, akit itt helyben nem tudunk diagnosztizálni. Viszont egy akut vesenagyobbodást, vesekövet, epehólyag-­gyulladást az alapellátásnak ki kellene szűrni. Nagyon örülök a fejlesztéseknek, a rendelőnkben a műszerezettség több is, mint általában az alapellátási szinten. Az új ultrahangos készülék komoly, komplex hasi diagnosztikára alkalmas és az érvizsgálófejjel megállapítható a trombózis, vagy érszűkület.

A munkámat – belgyógyász szakorvosként – a készülék elsősorban a sürgősségi diagnosztikát, esetlegesen preven­tív szűrővizsgálatokat segíti majd. Szakorvosi ultrahangleletet nem adhatok ki, ehhez radiológiai szakorvosi végzettség szükséges, de a komoly készülék biztosítja a lehetőségét, hogy a későbbiekben egy radiológus szakorvossal történő önkormányzati megállapodás esetén ultrahang-szakrendelés működjön a településen, mondta a háziorvos. Felvetése támogatásra talált, de az önkormányzat költségvetésében nem volt a beszerzésre fedezet, az utóbbi évek fejlesztései következtében fegyelmezett, átgondolt gazdálkodás szükséges, a fizetőképesség nem kerülhet veszélybe.

A polgármester felvetette a közösségi összefogás lehetőségét, az adománygyűjtést, melynek lebonyolításában a Bujka Kulturális Egyesület vállalt partnerszerepet. A kezdeményezés sikeres volt, közel százan, családok, vállalkozók, szervezetek ajánlottak fel pénzt a nemes célra, összesen 3,5 millió forintot, melyet az önkormányzat négyszázezer forinttal egészített ki. Az eredmény a település összefogását jelzi. Az egészségházban egy táblán feltüntették a támogatók neveit, az önkormányzati képviselők szinte mindegyike és Ovádi Péter választókerületi képviselője is az adományozók között van.

A Bujkások és a település vezetői komoly szerepet vállaltak az adománygyűjtésben, balra Nagy-Boros Tünde, jobbra Sludné Varga Diána
alpolgármester, guggol balról Nagy Attila, jobbról Cziniel Szabolcs Fotó: Müller Anikó Hanga

Nagy-Boros Tünde a kulturális egyesület elnöke elmondta, örömmel álltak az ügy mellé, mert bíztak az összefogás sikerében és azért is, mert úgy véli, a betegséget idejében kell felismerni, melyet az új készülék hasznosan szolgál.

Bognár Gabriella védőnőként és Bujkás egyesületi tagként is érintett.

– Jóleső érzés volt, hogy sokan a kezdeményezés mellé álltak, sokat segít majd az eszköz a betege diagnosztizálásában, emelte ki. A készülék lehetővé teszi, hogy a helybeni vizsgálat után célzottan lehet továbbküldeni őket szakvizsgálatokra. Az egészségügyi ellátást a továbbiakban is fejlesztik, a Magyar Falu programban közel hárommillió forintot nyert az önkormányzat, melyből a rendelőkbe betegágyakat és orvosi műszereket vesznek. Az alig ezerkilencszáz lakosú bakonyi falu kezdeményezése, összefogása, minőségi egészségügyi ellátása példaértékű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában