Őrtűz Szent Mihály napján

2019.09.30. 07:00

Pajtaszínházat avattak Bakonyjákón

Őszköszöntő hétvégét tartottak Bakonyjákón, a falumúzeum udvarán. Az eseménnyel egybekötve, ünnepélyes keretek között adták át a nemrégiben elkészült pajtaszínházat.

Polgár Bettina

Takácsné Tompos Rita és Kovács Zoltán a pajtaszínház átadásakor Fotó: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Takácsné Tompos Rita, Bakonyjákó polgármestere az átadóünnepségen mondott köszöntőjében kiemelte, hagyománynak számít, hogy 2013 szeptemberétől minden évben Szent Mihály-nap környékén őszköszöntő rendezvényre várják a helyieket. – A bakonyjákói lakosság mindig is a hagyományokat tiszteletben tartó, azt szerető, az értékeire odafigyelő közösség volt. Fontosnak tartjuk a vidék értékeit, a hagyományos tudásra épülő kultúrát, a közösségek összekovácsolását, erősítését. Mind a kisebb közösségek, mind a magánszemélyek sokat tettek ezért az elmúlt évtizedekben – fogalmazott a település vezetője. Mint mondta, néhány évvel ezelőtt, 2015-ben ezen a helyszínen együtt ünnepelhették a falumúzeum létrejöttét, ahol méltó körülmények között mutathatják be a lakosság által még őrzött, elődeik által rájuk hagyott régi használati tárgyakat, eszközöket, bútorokat, dokumentumokat.

– Már akkor megfogalmazódott az ötlet, jó lenne folytatni a munkát, rendbe tenni a hátsó épületrészt is. Farkasgyepű önkormányzatával döntöttünk úgy, hogy a vidék értékeit előtérbe helyezve közösen próbálunk pályázati forrást találni a tervek megvalósítására. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turisztika célterületen beadott pályázatunk támogatásra talált.

Takácsné Tompos Rita és Kovács Zoltán a pajtaszínház átadásakor Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Bakonyjákónak járó összeg több mint 26 millió forint volt, ebből kezdhettük meg a munkát – fejtette ki Takácsné Tompos Rita. Hangsúlyozta, új köntösben, de az eredeti funkcióhoz méltó formában őrizték meg az épületet az utókornak. – Kialakítottunk egy pajtaszínházat, amelyben helyet kapott egy archív fotókból álló kiállítás, megújult az istálló födémszerkezete. Megépült a mosdó, valamint egy kültéri fedett bemutatóhely kemencével. A rendezvények lebonyolításához több eszközt szereztünk be. Továbbá szépült az udvar, bővült a rendezvénytér – ismertette a polgármester.

Takácsné Tompos Rita hozzáfűzte, bízik benne, hogy a helyiek gyakran megfordulnak majd itt, és több hagyományőrző program helyszíneként szolgál ez a rendezvénytér. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő fontosnak nevezte a hagyomány, a tradíció megőrzését, és tartalmas időtöltést kívánt a helyieknek a megújult falak között.

A kétnapos őszköszöntő rendezvényt geotúra és interaktív gyermekműsor is színesítette, a résztvevőket szabadtűzön készült ételekkel örvendeztették meg, illetve meggyújtották a Szent Mihály-napi őrtüzet. Másnap kiállításmegnyitóra, szentmisére és közös ebédre várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában