Volostól Bakonybélig

2019.09.12. 20:00

A teremtés hónapja: együtt a családokért, a természetért

A teremtés nemzetközi hónapja alkalmából immár negyedik éve rendez a Bakk Endre Kanonok Alapítvány az önkormányzat támogatásával a környezetvédelmet, az ökotudatos életmódot, a család szerepét erősítő rendezvényt Bakonybélben.

Müller Anikó Hanga

Bakk István székely primor – jobbról a második – jelen volt az öko-ünnepen, balról Angelidis Vasilis görög zenész

Fotó: Müller Anikó Hanga

A görögországi volosi kolostorban 2016-ban született a döntés, a világ minden részén, országos szinten és helyi kis közösségekben szeptember első hetében szervezzék meg a természet hetét, napját. A bakonybéli helyszínre a programot Békefy Lajos ökoteológus, publicista és Békefy Tünde természettudós-pedagógus álmodta meg. Az idei év mottója az Együtt a családokért, a természetért volt.

A Szent-kúthoz tervezett programot a rossz idő miatt a faluházban tartották.

Békefy professzor köszöntőjében a volosi eszméről szólt. – Komolyan kell gondolkodnunk arról, mit lehet tenni, hogy mindaz a természeti szépség, ami körülvesz bennünket – itt Bakonybélben is – ne váljon a pusztulás martalékává. A világ egyházainak, civil közösségeinek koncentráltabban kell odafigyelni a környezetünkre, ami még körülöttünk még zöld, ami boldoggá teszi a tekintetünket, ami érezteti a természet isteni érintettségét. A mai együttlétünk célja, ráhangolódni a természetre, meghallani a minket körülvevő világ énekét, a patak csobogását, a levelek muzsikáját, mindez óriási dolog, mondta.

Steinbach József püspök úr is – középen – jelen volt az öko-ünnepen, mellette balról Márkus Zoltán

A házigazdák nevében Márkus Zoltán polgármester elmondta, a családok fái elültetésével családi sétányt alakítanak ki, mely a Szent-kutat a Gerence patakkal köti össze. Hangsúlyozta, a falu múltja az erdőtől függött, az embereknek megélhetést biztosít évszázadok óta, ezért különösen fontos a védelme. Nagy Árpád alpolgármester a faültetés jelentőségéről, szimbolikájáról beszélt.

Bakk István székely primor – jobbról a második – jelen volt az öko-ünnepen, balról Angelidis Vasilis görög zenész

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a 19. zsoltár üzenete kapcsán Isten teremtő erejéről, a folyamatok rendjéről szólt.

– A teremtett világot, mely a teremtőt dicséri, aki minden életnek a forrása, még nem tudtuk elrontani, hogy ne ragyogna fel a teremtő Isten keze nyoma. A rendet, bár az emberiség folyton tönkre akarja tenni, de a teremtő nem engedi. Csodálkozzunk rá erre a rendre, ami nélkül nem lehet élni, emelte ki. A program fővédnöke a püspök úr mellett Nagy István agrárminiszter és Bagdy Emőke szakpszichológus volt, akik levélben üdvözölték és méltatták a családi ökoünnepet. Személyes jelenlétével Bakk István székely primor megtisztelte az ünnepi alkalmat.

Kovács Bálint virtuóz zenész, a Salzburgi Mozarteum hallgatója – balra – saját, az öko-ünnepre komponált szerzeményét is előadta, mellette zenésztársai, Rác Fanni, Jank Petra, Jank Péter

Loksa Gábor meteorológus a klímaváltozásról tartott előadást, Felföldi Andrea a tősgyökeres bakonybéli családok eredetét ismertette, volt ökofogadalom, gyertyagyújtás, homok animáció, a zenei műsorban közreműködött Kovács Bálint, Rác Fanni, Jank Petra, Jank Péter, Angelidis Vasilis, Mülhauser Martina, saját versét Békefy Tünde olvasta fel.

A program eddig is faültetéssel kapcsolódott össze, a jövő-, a remény-, a generációk fája után idén a családok fáinak ültetésével megalapozták a családok sétányát.

A családok sétánya első fáit ültették el az ökoünnepen, balra Steinbach József, mellette Békefy Lajos Fotók: Müller Anikó Hanga

A zuhogó eső ellenére az ősi helyi családok – Szekrényes-Szökrényes, Haik, Palkovics, Gazdig, Vánik, Gasparics, Pék, Hasprai – képviselői, és Bakk István, Loksa Gábor, Kondorosi Éva kutató biológus, Láng-Miticzky Katalin festő- és textilművész, Békefy Lajost és Békefy Tünde tizenkét diófát ültettek el a misztikus ősi helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában