együtt képviselik magyarországot

2019.09.29. 07:00

Szövetségesekkel erősített az EKF-re Veszprém

Porga Gyula, Veszprém polgármestere Komolay Szabolccsal, Debrecen és Somogyi Tivadar, Győr alpolgármesterével is együttműködési megállapodást írt alá szombaton az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím kapcsán. Annak kapcsán, hogy a három megyeszékhely együtt képviselje majd Magyarországot. Az eseményen Urmas Klaas, Tartu polgármestere is kézjegyével látta a megállapodást, ami Veszprémmel köttetett.

Juhász-Léhi István

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa azzal kezdte, hogy amikor több mint 30 évvel ezelőtt Melina Mercouri görög színésznő, kultúrpolitikus kitalálta az Európa Kulturális Fővárosa koncepciót, akkor két gondolat járt a fejében. Az egyik, hogy elismerjük és felismerjük Európa kulturális sokszínűségét, az egyes városokkal minden évben lehetővé váljon, hogy helyi szinten is megismerkedjünk a különböző európai nemzeti és helyi kultúrákkal, másrészt az évek során, ahogy egyik városból a másikba vándorol a cím, azzal szépen lassan alakuljon ki egy európai kulturális térség is. A cím vándoroltatásával az ezernyi különbségünk ellenére alapvetően hasonlóak vagyunk itt, Európában.

Megállapította, ez a megállapodás azért is örömteli, mert Veszprém és a régió kezet nyújt a másik két döntőbe jutott városnak, Debrecennek és Győrnek, amivel kulturális térséget épít az egész ország irányába, amivel nem csak Veszprém ünnepelhet 2023-ban. Ám mivel a testvérváros Tartu – amely 2024-ben lesz Európa kulturális fővárosa – is bekapcsolódik az együttműködésbe, előfordulhat, hogy lesznek olyan programok, melyeket Veszprém kezd el és azt az észt város fejez be.

Porga Gyula polgármester elmondta: azt szeretnék, ha Debrecen és Győr is nyertes lenne az EKF program végrehajtása kapcsán, és a másik két település ötletei sem sikkadnának el. Úgy vélte, hogy Veszprémnek nemcsak saját magát kell képviselnie majd, hanem a magyar kultúrát is, aminek Győr és Debrecen is markáns része. Arra vállalkoztak, hogy közösen mutatják meg Európának a közös kultúrájukat. Példát is szeretnének mutatni, és tanulni is szeretne Veszprém Európától.

Mint az ismeretes, a győztes pályázatot a Beyond (túllépni, meghaladni) szlogen köré építették fel, amihez Porga Gyula szerint nagyszerű szövetségeseket sikerült megnyerni.

Debrecen alpolgármestere, Komolay Szabolcs kijelentette, örömmel fogadták az együttműködési megállapodást, ami egyfajta katalizátor a város kulturális stratégiájának megvalósításában, és amihez partnerekre van szükség.

Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere elmondta, úgy készültek annak idején a pályázattal, hogy nyerni fognak. Nem sikerült, és ilyen előzmények után jólesett a győri városvezetésnek, hogy lehetőséget kaptak az összefogásra hárman, s így a korábbi tervek – egy részük biztosan – nem mennek kárba, nem tűnnek el.

Urmas Klaas, Tartu polgármestere abbéli örömének adott hangot, hogy az együttműködés apropóján három év múlva másik testvérvárosuk, Kaunas lesz az EKF cím birtokosa, majd a következő évben Veszprém, míg 2024-ben Tartu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában