Mindnyájan egyek legyünk

2019.10.18. 07:00

Együtt hirdették Jézus Krisztust az ökumenikus missziói napon

Október a reformáció hónapja. Ennek keretében a protestáns felekezeteket tömörítő Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa első alkalommal mutatta fel a krisztusi egységet a városban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Pápán, a református ótemplomban tartotta meg az idei ökumenikus missziói napját múlt vasárnap. Az istentiszteleten Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke hirdetett igét a hitben bővelkedő szeretetről, a liturgiai szolgálatban a MEÖT tagegyházak missziói bizottságának lelkészei vettek részt, énekkel közreműködött a Séllyei István Kórus.

A pápai református ótemplomban tartott ökumenikus missziói napi istentiszteleten Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke a hitben bővelkedő szeretetről hirdetett igét
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, a MEÖT 1943-ban alakult. Jelenleg tizenegy tagegyház és további húsz egyház és egyházakhoz kötődő szervezet testvéri együttműködése adja a közös munkát. Tagegyházai a hazai református, evangélikus, baptista, pünkösdi, metodista, anglikán egyház, a szerb, bolgár, román és orosz ortodox közösségek, és a konstantinápolyi patriarchátus magyarországi exarchátusa.

Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a MEÖT főtitkára elmondta, az ökumené jegyében a bizottság lelkészei délelőtt különböző felekezetek templomaiban prédikáltak. A missziói napnak a helyi egyházközségek megismerése, közösségeinek erősítése, illetve a krisztusi egység megmutatása a célja. Kiemelte, Pápán remekül működik az ökumené, jó az egyházak közti kapcsolat.

A pápai református ótemplomban tartott ökumenikus missziói napi istentiszteleten énekkel közreműködött a Séllyei István Kórus
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke elárulta, a missziói napot a Dunántúlon régóta, Pápán pedig eddig még nem rendezték meg.

– A gyakorlatban egyfajta tapasztalatcsere arról, hogy ma miként hirdethetjük az evangéliumot, hogyan szólíthatjuk meg a ma emberét. A nyugati egyházak technokrata iránya, túlzott alkalmazkodása visszaüthet és kiüresítheti a ránk bízott, több ezer éves örömhírt. Úgy látjuk, a jó értelemben vett, szent és nyitott konzervatív modell lehet igazán gyümölcsöző – jegyezte meg az elnök.

A pápai református ótemplomban tartott ökumenikus missziói napi istentiszteletén a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa tagegyházainak lelkészei szolgáltak
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A missziói nap szeretetvendégséggel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában