Nem felejti őket az utókor

2019.10.01. 18:28

Emlékműavatással emlékeztek az első világégés tüskevári hőseire

A háborús emlékművekben múlt és jövő összekapcsolódik. Fontos, hogy fejet hajtsunk a hősök emléke előtt, s hogy értsük az emlékművek állításával az üzenetet, miszerint a béke mindennél előrébb való – fejtette ki gondolatait Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a felújított I. világháborús emlékmű ünnepélyes átadásán a közelmúltban.

Borsos Renáta

Ünnepélyeskeretek között adták át a felújított emlékművet Fotó: Borsos Renáta/Napló

Fotó: Borsos Renáta/Napló

Beszédében kifejtette továbbá, hogy a száz éve véget ért első világháború több mint 15 millió ember életét követelte. A magyar veszteség sem volt csekély, 1,5 millióan megsebesültek, 600 ezren életüket vesztették. Hozzátette, a kormány és a Honvédelmi Minisztérium prioritásként kezeli azok emlékét, akik a legtöbbet tettek hazájuk védelméért. A Honvédelmi Minisztérium pályázatot írt ki, 2018 év végére mintegy 270 település 335 temetőjében több mint 24 ezer hadisír, mintegy 250 emlékmű, kripta újult meg, 11 helyszínen pedig emlékparkot alakítottak ki.

Katonai tiszteletadás mellett az emlékezés koszorúját Polgárdy Imre helyezte el Fotó: Borsos Renáta/Napló

A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Polgárdy Imre úgy fogalmazott, az áldozatok hűségükkel, átélt szenvedéseikkel – egy felfoghatatlan, célt tévesztett háborúban is helytállva – a haza hőseivé váltak.

- Ez az emlékhely az életnek üzen. Ahol az emberek összefognak és az emlékeket féltőn megóvják, követ kőhöz tesznek, ott az élet győz a felejtés felett. Csak annak a nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értékét- jegyezte meg Polgárdy Imre.

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított emlékművet Fotó: Borsos Renáta/Napló

Magassy Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Pápai Bázisrepülőterének bázisparancsnoka a tiszteletadás jegyében a szörnyű világégés áldozatairól beszélt. Megjegyezte, kötelességünk mindent megtenni azért, hogy még egyszer ilyen katasztrófa ne valósulhasson meg.

Molnár Levente polgármester a tüskevári áldozatokról elmondta, falujukat, hazájukat, családjukat védve indultak a frontra, hősiesen helytálltak a végsőkig.

Az emlékművet Németh József plébános áldotta meg Fotó: Borsos Renáta/Napló

Töreki Sándor rendőr vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány-helyettes gondolatait szolgálati távolléte okán Jakab Imréné alpolgármester tolmácsolta. Az emlékművet Németh József plébános áldotta meg. A tiszteletteljes megemlékezés jegyében Gőgös Csilla szavalt, Bálint Csaba énekelt, Vesztergám Miklós tárogatón játszott. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában