Lelkészként is hasznosítják korábbi tanulmányaikat

2019.10.27. 07:00

Lelkipásztorok és gondnok a pápai Kávéházi beszélgetés-sorozatban

A helyi református gyülekezet lelki és világi vezetősége mutatkozott be a Kávéházi beszélgetés-sorozat legutóbbi alkalmán.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A város református műhelyeinek, intézményeinek szereplőivel indult kávéházi beszélgetés-sorozat legutóbbi vendégei Márkus Mihály és Szakács Gergely, a Pápai Református Egyházközség lelkipásztorai, valamint Gyimóthy Lajos, a gyülekezet gondnoka voltak. A beszélgetést Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus, valamint Baráth Julianna református lelkipásztor, gimnáziumigazgató vezették nemrég a Pannonia Reformata Múzeumban.

Márkus Mihály Pápán született, 1990-ben érettségizett. Az egyházban vezető szerepet betöltő család negyedik gyermekeként a teológiára felvételizett. Továbbá érdekelte a matematika, a fizika és a zene, de a mérnöki, tanári helyett a lelkészi pályát választotta. A hittanórákon, építkezések koordinálásakor, statisztikák készítésekor, a zenei szolgálatban hasznosítja korábbi készségeit, képességeit. 2002 szeptembere óta vezető lelkipásztora a pápai gyülekezetnek, másfél évig egyedül állt helyt. 2004-ben felújították a parókia tetőzetét, 2005 és 2010 között a gyülekezeti házat építtették, legutóbb református óvodát hoztak létre.

A kávéházi beszélgetés-sorozatban legutóbb a Pápai Református Egyházközség vezetősége, Márkus Mihály (jobbra) és Szakács Gergely (balra) lelkészek, valamint Gyimóthy Lajos gondnok (középen) mutatkozott be
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Gyimóthy Lajos számára fontos és megtisztelő, hogy munkatársa lehet a gyülekezet vezetőségének. Jogilag a vezető lelkész mellett ő a másik képviselő, aláíró a hatóságoknál, pénzügyi vonalon. Tősgyökeres pápai, régi református családból származik, a Türr gimnáziumban tanult matematika, fizika szakon, két hétnél tovább nem tartózkodott a városon kívül. Korábban dolgozott hivatalnokként, gyárban, harminc évet az erdészetnél.

Szakács Gergely olyan családban nőtt fel, melyben több lelkész akadt, ő mégis magyar-történelem szakos tanárnak készült, majd egy nagy lelki válság megélésével talált rá Istenre és fordult e pálya felé. Teológus hallgatóként meghatározó volt számára a Sziget fesztiváli, valamint a börtönmisszióban való részvétel. 2004-től ténykedik Pápán, 2014-ben választotta meg a gyülekezet másodlelkésznek. Szereti a munkáját, hisz a személyes példamutatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában