A város meghatározó fűtőművében jártak

2019.10.12. 15:19

Sok érdeklődőt vonzott az Erőművek Éjszakája Veszprémben

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal együttműködve partnereivel, október 11-én első alkalommal rendezte meg az Erőművek Éjszakáját.

Molnár Sándor

20191011 Veszprém Hőerőmű Erőművek éjszakája Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Országszerte 42 villamos energiát termelő és távhőt előállító fűtőmű, illetve tematikus látogatóközpont nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Veszprémben a VKSZ Zrt. Haszkovó utcai fűtőműve várta a látogatókat ezen a napon 14 és 22 óra között. Előzetesen több mint százan regisztráltak az érdekes programra, amelynek során a vendégek maximum huszas csoportokban nézhették a meg a fűtőművet. Elsőként a melegvíz üzemű, földgáz tüzelésű kazánokat láthatták az érdeklődők. A szakemberek általános tájékoztatást is adtak a berendezések működéséről. Ezt követően a gázmotoros kiserőmű működésével és a hőszolgáltatásban betöltött szerepével ismerkedtek meg a látogatók.

A harmadik helyszínen a földgáz csúcsigények letörésének eszközeit láthatták és az úgynevezett SNG ( szintetikus natúr gáz ) rendszer működéséről is hallhattak. Végül felkeresték a vendégek a hőközpontot és a vízkezelési részt, valamint ellátogattak a vezérlő terembe. A program résztvevői itt a számítógépes felügyeleti rendszert ismerhették meg.

Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató elmondta, hogy 6500 lakást és körülbelül 200 közületet lát el a Haszkovó utcai fűtőmű, amely a városi hőellátás mintegy 85 százalékát biztosítja. 2015-ben egy jelentős felújítás során a kazánpark két új kazánnal bővült. Az új kazánokra az idén telepítettek füstgáz-hőhasznosítókat, amelyek további két-három százalékkal emelik a hatásfokot. Az igazgató örömmel tapasztalta, hogy az embereket érdekli a fűtőmű működése és több mint százan jöttek el az Erőművek Éjszakájának veszprémi rendezvényére. Kiderült az is, hogy a látogatókat nyolc csoportban fogadták és az esti időszakra jelentkeztek a legtöbben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában