Erősödött a közösségi összetartás Ajkán

2019.11.03. 20:00

Civil szervezetek vettek részt a várossá nyilvánítás évfordulójára meghirdetett versenyen

A városrészek lakói megismerték múltjukat, értékeiket, a közös munka, a kulturális és sportprogramok pedig közösségbe kovácsolták őket.

Tisler Anna

A zsűri és a városrészi koordinátorok munkáját ajándékkal köszönték meg a szervezők

Fotó: Györkös József

Az Ajka várossá nyilvánítása 60. évfordulója megünneplésére csaknem két évig tartó programsorozatot hirdetett versenyekkel a város önkormányzata. Az ünnepélyes eredményhirdetésre október 27-én került sor a Nagy László Szabadidőközpont színháztermében.

A versenyben kilenc városrész civil összefogását értékelte a zsűri, amelynek elnöke Kocsis János Balázs, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke volt. A zsűri elnöke elmondta, a kutatások azt bizonyítják, hogy azok a települések működnek jól, ahol jók a közösségek. Ha a közösség szereti azt a helyet, ahol él, és a fejlesztések az ő igényeik szerint vagy a bevonásukkal történnek, az működni fog. Úgy tűnik kívülről, hogy közösséget építeni egyszerű, pedig nagyon nehéz.

A versenyben a résztvevőknek olyan dolgokat kellett megvalósítaniuk, amelyek a helyi kötődést erősítik. Feltérképezni a helyi értékeket, a hagyományokat, fejleszteni a közösséget, a generációk közti párbeszédének a kialakulását elősegíteni a közös programok által. Elmondható, hogy helyezéstől függetlenül minden közösség tudása gyarapodott. A program teljesítette azt a célt, amiért létrehozták.

A zsűri és a városrészi koordinátorok munkáját ajándékkal köszönték meg a szervezők
Fotó: Györkös József

Schwartz Béla polgármester köszöntőjében kijelentette, hogy minden településrészen történtek jó dolgok a verseny ideje alatt. A leghangsúlyosabb a közösségi tér terve volt. A tervezést és a megvalósítás kezdetét vették a bírálatnál figyelembe, a befejezéshez nem volt elég az idő. A terveket díjazták, a feladatot, amelyet a közösségek maguk elé állítottak.

A programokon részt vevők számából látszik, hogy a városrészek lakosainak nagy részét megmozgatták az események. A polgármester kijelentette, hogy 2002 óta a várost településrészenként irányítják, és örül, hogy eredményes volt az Ajka 60 program. Ennek most vége, de már körvonalazódik a következő verseny terve.

A versenysorozatot Bakonygyepes közössége nyerte, ők 20 millió forintot kapnak jutalmul Ajka város önkormányzatától, amelyet az általuk meghatározott közösségi célra fordíthatnak. A második helyezett Csikólegelő, a harmadik Csinger városrész lett.

A második helyezettnek 18 millió, a harmadiknak 16 millió forint jár. További sorrend Ajkarendek, Csékút, Padrag, Tósok, Bódé és Babucsa. Ezek a városrészek 4-4 millió forintot kapnak.

A programon Szücs Krisztián és zenész barátai adtak színvonalas műsort.

A győztes gyepesi csapat kapta a Babos Anita által varrt Ajka 60 babát is. A koordinátorokat és a zsűritagokat szintén megajándékozták a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában