Hosszú távra terveznek

2019.11.19. 16:00

Új évelő növényeket ültettek a tapolcai köztereken

Az őszi hónapokban több mint ötezer cserjét, ezer évelőt ültetett el a Cselle-ház Kft. a város közterületeire. A munkákról Varga József ügyvezető igazgató, kertészmérnök tájékoztatta lapunkat.

Tóth B. Zsuzsa

A sportcsarnok előtti területen ugyancsak új növényeket telepítenek a cég dolgozói

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Idén nem az egynyári, évről évre nagy költséggel járó, újratelepített növények kihelyezésére helyeztük a hangsúlyt elsősorban, hanem sokfajta évelőre, cserjékre, amelyek több éven át díszítenek majd.

A 10–20 évig élő, virágzó somok, különféle nyári orgonák, évelő mályvák nem csak díszítenek majd, hanem védik az itt lakók egészségét, tisztítják a levegőt, sok port, szennyeződést kötnek meg. Hűsítik a levegőt, változatos színeikkel gyönyörködtetnek és – főként a nyári orgonák – vonzzák a lepkéket.

A sportcsarnok előtti területen ugyancsak új növényeket telepítenek a cég dolgozói
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Utób­bia­kat ültettünk például a vasútállomás elé, de attól a területtől a Keszthelyi út, Dózsa György út kereszteződéséig több mint 1000 cserje és 55 tő óriás mályva kapott helyet. A körforgalmakba levendulákat telepítettünk, a több mint 3200 tő jövőre már szépen elbokrosodik, teljes pompájában díszíti majd a város csomópontjait. Később továbbia­kat ültethetünk még és akár szedd magad akciókat is szervezhetünk majd, vagy idegenforgalmi célra hasznosíthatjuk a népszerű levendulát. A Kazinczy tér legrégebben épült két Y háza mögé több száz évelőt ültettünk. A kondipálya mellett, a lehető legrosszabb minőségű köves talajon ugyancsak megkezdtük a növénytelepítéseket, ahol kellett, talajcserét is végeztünk a siker érdekében.

A Fenyves utcánál, illetve a játszótérnél hortenziákat és nyári orgonákat ültettünk, a belvárosban, a Hősök terén levendulát és nyári orgonát telepítettünk. A Malom-tó partján több ágyást átstrukturáltunk, félárnyékot, illetve árnyékot tűrő növényekkel, főleg hortenziákkal ültettük be azokat. A munka jövő tavasszal folytatódhat. Mindenesetre a mai napig 5000 cserjét, 2000 egynyári növényt, 1000 évelőt, közel húszféle növényfajt sikerült kitelepíteni a legfontosabb helyszínekre. Tulajdonképpen júniusban elkezdtük a növénytelepítést, de a munka 80–90 százalékát szeptembertől november elejéig végeztük.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A telepítéseket megelőzően mérlegeltük a kiültetendő növények szárazság- és sótűrését, a szomszéd növényekkel való együttélés biológiai következményeit, az úgynevezett gyökérkonkurenciát. Meg kell előzni ugyanis a kiszáradást, a későbbi vízfelvételi problémákat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában