Minőségi zöldfelületek

2020.01.03. 07:00

A tavalyi faültetések Veszprém szinte minden városrészét érintették

Több mint 1200 fát ültettek el városszerte tavaly a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Brányi Mária, Farkas Sándor és Ugron Ákos Gábor a Kálvin János parkban három juhart ültetett el

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A fatelepítésekről Brányi Mária alpolgármester beszélt a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, az önkormányzat célja, hogy a Veszprémre jellemző zöldfelületi minőség hosszú távon is fenntartható legyen.

Kiemelte, hogy 2019-ben több mint 1200 lombos fát és 46 ezernél is több cserjét ültettek el. Hozzátette, az elfogadott zöldstratégiában éves szinten kétszázalékos visszapótlást terveznek. A megyeszékhelyen 26 ezer fás növényt tartanak nyilván a közterületeken, vagyis a tervezett visszapótlás évente mintegy 500 fa telepítését jelenti majd.

A tavalyi faültetések szinte minden városrészt érintettek, mert a beruházásokhoz kapcsolódón végezték el a telepítéseket, így a Török Ignác utcában, a Szabadságpusztára vezető kerékpárút mentén, a belvárosi körforgalomnál, a Jutasi úti kerékpárútnál vagy a gyulafirátóti óvoda területén. A fatelepítésekben a város cégei, így a VKSZ Zrt., a Kolostorok és Kertek Kft. és az állatkert is részt vett tavaly.

Brányi Mária kitért rá, a 10 millió fa elnevezésű országos programhoz kapcsolódva civilek és a VKSZ Zrt. együttműködésében ötven lombos fát telepítettek a városban. Hozzátette, 2020-ban folyatódik a fatelepítés, például a Pápai út megújulásához és más önkormányzati fejlesztésekhez kapcsolódóan.

Az alpolgármester megjegyezte, a zöldfelületek növelésével a klímaváltozás hatásai is enyhíthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában