Zöldenergia a napból

2020.01.16. 16:00

Hét fotovoltaikus erőművet létesítettek Veszprém megyében

A megye négy településén létesült napelempark az elmúlt hónapokban, amelyek összességében ezer háztartás éves áramfogyasztási igényének megfelelő energiát termelnek.

Marton Attila

Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója a veszprémi erőműnél

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az MVM Zöld Generáció Kft. összesen 21 darab 0,5 mega- watt (MW) teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet épített az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén az Európai Unió KEHOP-programjában. A régió tizenöt településén 21 kiserőmű épült 2018 második fele és 2019 nyara között. Veszprém megye négy településén összesen hét naperőmű készült el: egy Nagyvázsonyban, valamint két-két különálló erőmű Öskün, Várpalotán és Veszprémben, ismertette Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója a veszprémi projektzárón.

Porga Gyula polgármester arról beszélt, Veszprém 2011-ben a város klímastratégiájának megalkotásával – amelyet Klímasztár-díjjal ismertek el – az élmezőnybe tartozik a hazai városok között. Hozzátette, a stratégia végrehajtásában fontos lépéseket tettek a TOP program energetikai beruházásaival és a megújuló energia mind nagyobb mértékben történő felhasználásával.

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció programvezetője elmondta, a naperőműveket 25 éves időtartamra tervezték. A kiserőművek teljesítménye 6-700 mega- wattóra (MWh) évente, a 21 erőmű több mint 12 gigawatt- óra (GWh) termelést ér el. Egy erőműben mintegy 2180 panelt helyeztek el, vagyis a projektben összesen negyvenezernél is több napelempanelt helyeztek üzembe.

Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója a veszprémi erőműnél
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Napló kérdésére a programvezető elmondta, egy erő- mű 250 háztartás éves energiafogyasztását fedezi átlagosan. A projekt teljes költsége több mint hatmilliárd forint volt, amelyet egyharmad részben uniós, kétharmad részben az MVM saját forrásából finanszíroztak. A programvezető kiemelte, hogy a megtérülés várható ideje mintegy tizenöt év. Bilinszky Péter megjegyezte, Veszprém megye kedvező helyszín a naperőművek létesítésére, a klímaváltozás hatására pedig a napos órák száma évről évre növekszik a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában