Kiemelt céljuk a kulturált borfogyasztás népszerűsítése

2020.01.08. 11:00

Jóféle nedűket mustráltak Nagygyimóton

Hagyományteremtő szándékkal adventi újborkóstolót tartottak a nagygyimóti kertbarátok szervezésében a helyi művelődési házban.

Polgár Tibor

Németh Zoltán gratulál Vörös Imrének a kiváló minősítéshez. Remek kezdeményezésnek tartják az adventi újborkóstolást Fotó: Somogyi Zoltán/Tapolcafői Kertbarátkör

A rendezvény a nagygyimóti önkormányzat, az Öregséd Vadásztársaság, valamint a Somló és Környéke Borút Egyesület támogatásával valósult meg – tájékoztatta a Naplót Somogyi Zoltán, az eseményen jelen lévő Tapolcafői Kertbarátkör elnöke. Az újborkóstolón megjelenteket a házigazdák nevében Németh Zoltán köszöntötte.

A nagygyimóti kertbarátok elnöke elmondta, az első alkalommal megszervezett programot a tapasztalatok tükrében szeretnék évről évre újra megtartani. Hozzáfűzte, ezzel a kezdeményezéssel a kulturált borfogyasztást kívánják népszerűsíteni, ugyanis kevesen értékelik, hogy akár egy liter bor előállításához is legalább egy gazdasági éven keresztül végzett munkára van szükség. A kertbarátok pedig példaértékűen folytatják ezt a tevékenységet, jelentős fejlődést mutatva a minőségi kistermelői bor előállításában, a fajtacserékben, a borok kezelésében.

Németh Zoltán felhívta rá a figyelmet: fontos, hogy a borászati tevékenység ne kemény munkának tűnjön, hanem egyfajta felüdülést, feszültségoldást, családi összetartást jelentsen. Emellett a szépen művelt kertek, a szép szőlőparcellák a települések díszei, büszkeségei lehetnek. A Nagygyimóti Kertbarátkör elnöke kiemelte, céljaik között szerepel például az egyes tájak borainak megismertetése minél szélesebb körben, fiatalok bevonása a kertbarátok tevékenységébe, továbbá a települések közti barátságok elmélyítése.

Németh Zoltán gratulál Vörös Imrének a kiváló minősítéshez. Remek kezdeményezésnek tartják az adventi újborkóstolást Fotó: Somogyi Zoltán/Tapolcafői Kertbarátkör

A rendezvény bormustráján a kínált borok minőségéről Szabadi János, a Somló és Környéke Borút Egyesület alelnöke beszélt. Kiváló minősítést kapott Flider Ferencné és Vörös Imre nagygyimóti, valamint Csizmadia Csaba tapolcafői kertbarát. Az eseményen jelen voltak Csót, Nagygyimót, Tapolcafő és Vanyola község kertbarátai. A szervezők a jelenlévők aktív részvételét gulyáslevessel honorálták.

Somogyi Zoltán is remek kezdeményezésnek nevezte az adventi újborkóstolást. – Igaz, ekkor még nem dominálnak igazán az érlelési illatok és ízek a borban. Ám a borászok szerint az újborok kóstolása azért érdekes, mert ebben a stádiumban áll a bor a legközelebb a szőlőhöz. Az elsődleges szőlőillatok és -ízek ilyenkor még dominánsak, ami friss, üde és gyümölcsös jelleget biztosít a bornak, de már lehet sejteni, milyen lesz, ha megérik – fogalmazott Somogyi Zoltán.

Megjegyezte, a kertbarátok bakonyaljai borkülönlegességei (mint például a zenit, a királyleányka, az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a chardonnay, a juhfark, a Zweigelt, az otelló, a kékfrankos, az olaszrizling) meghozták a különleges karácsonyi hangulatot a kiválóan sikerült nagygyimóti összejövetelre, így tehát nem meglepő, hogy a rendezvénnyel kapcsolatban gyorsan megszületett a folytatás igénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában