Közös pályázat

2020.01.17. 11:00

Összefogtak a kistérségi háziorvosok

A tavalyi év végén kilenc bakonyi település vegyes orvosi – Bakonybél, Pénzesgyőr, Olaszfalu, Eplény, Csetény, Szápár, Bakonyszentkirály, Csesznek, Bakonyoszlop –, valamint Zirc és Nagyesztergár gyermekorvosi praxisai összefogva pályázatot nyertek.

Müller Anikó Hanga

Az egészségügyi projekt gazdája Némethné Kovács Hajnalka, Olaszfalu és Eplény háziorvosa

Fotó: Müller Anikó Hanga

A Három generációval az egészségért program második fordulójában az anyagot sikeresnek minősítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az alapellátást erősítő pályázat célja a népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátása, a prevenció, az egészségben eltöltött évek számának növelése, a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések rizikófaktorainak és a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezők felmérése.

Olyan praxisközösségek jelentkezését várták, melyekben legalább öt háziorvos dolgozik együtt, valamint feltétel volt, hogy munkájukba vonjanak be más szakembereket is, például dietetikust, gyógy­tornászt, mentálhigiénikus szakembert.

Hatvannégy praxisközösség nyert összesen 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást.A projektvezető Némethné Kovács Hajnalka, Olaszfalu és Eplény, szakmai vezető pedig Palicsek Zoltán, Bakonyszentkirály, Csesznek, Bakonyoszlop háziorvosa.

Az egészségügyi projekt gazdája Némethné Kovács Hajnalka, Olaszfalu és Eplény háziorvosa
Fotó: Müller Anikó Hanga

– A projektben rajtam kívül négy orvoskollégával dolgozunk: Benczik Adrienn-nel, Cziniel Szabolccsal, Kozma Zoltánnal és Palicsek Zoltánnal. Nyáron egyhetes életmódtábort tartunk elsősorban általános iskolásoknak napközis rendszerben, mely szintén térítésmentes lesz. Iskolai előadások keretében beszélünk a gyermekeknek a dohányzás káros hatásairól, a szűrővizsgálatok jelentőségéről és az egészséges táplálkozásról.

Figyelünk a gyermekek körében a rendszeres örömteli mozgás megismertetésére, lesznek számukra a lelki egészséggel kapcsolatos pszichológiai témák, dráma­pedagógiai foglalkozások, tervezünk főzőklubot, életmód-tanácsadást, plakátrajzoló versenyt – ismertette a projektvezető doktornő. Zircen az iskolák szoros együttműködésével bonyolítják le a programokat, biztosítva így a praxison kívüli gyermekek számára is a részvételt.

A projekt márciusban indul és jövő év február végéig tart. Minden programelemet, a helyszíneket és az időpontokat előzetesen közzéteszik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában