értéket teremtő ember volt

2020.02.10. 07:00

Fábián Józsefre emlékeztek az alsóörsi szőlész-borász találkozón

Fábián József (1761-1825) református lelkész-esperesre, természettudósra, szőlész-borász szakíróra, Alsóörs híres szülöttére emlékeztek a 20. szőlész-borász találkozón a helyi Eötvös Károly Művelődési Házban szombaton.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hebling Zsolt polgármester köszöntőjében felidézte, Borbás László iskolaigazgató húsz évvel ezelőtti kezdeményezésére ezúttal is Alsóörs önkormányzata, a Kelet-balatoni Térség Önkormányzati Társulás, a Balatonalmádi-vörösberényi Fábián József Kertbarát Kör, a Balatonvin Borlovagrend és a református egyház szervezte meg az emlékezést.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ebből az alkalomból a polgármester okleveleket adott át azoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek. Elismerést vehetett át az alsóörsi Bozzay László, aki már gyermekként megismerte a szőlőtermesztést. Hegybíróként sok rangos borászati rendezvényt szervezett, tudását máig megosztja az érdeklődőkkel.

Oklevelet kapott Cserna Sándor, a balatonalmádi kertbarátok tagja, kitűnő fehérbortermelő és közösségi ember, aki a találkozókon nótázik, harmonikázik is. A vendéglátóiparból ismert Rehus Lajos a balatonalmádi kertbarátok aktív elnökségi tagja, kiváló bortermelő.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elismerések után Kálmán Csaba református lelkipásztor Fábián Józsefről elmondta, meghatározta a szőlészet és a borászat alapjait Alsóörsön, kiemelkedő vezető és értéket teremtő ember volt lelkipásztorként, egyházpolitikusként, tudósként is. A méltatásból kiderült, élete példaértékű, aki tehetségével és hitével szolgálta és építette népét, a gyülekezeteket, a Veszprémi Református Egyházmegyét. Az iskoláknak tankönyvet állított össze, a vörösberényi lelkészi lakban tudományos szertárat rendezett be.

A méltatás utáni a szőlész-borász találkozón Varga Zoltán okleveles kertészmérnök örömmel szólt arról, hogy kitűnőek a 2019-es évjáratú borok. A gazdák magas savtartalmú, érett szőlőt tudtak betakarítani az ültetvényekről. Az első fejtés már megtörtént, és a legtöbb helyen már lassan a metszéssel is végeznek.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A megjelentek koszorúkat is elhelyeztek Fábián József emléktáblájánál, majd a szakmai beszélgetés után Maksa Zoltán humorista és a Sirály népdalkör szórakoztatta a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában