érdemes előre számolgatni

2020.02.02. 16:08

Február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

A szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre 2020. február 15-ig lehet jelentkezni az E-felvételi felületen.

Horváth Virág

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A középiskolásoknak fontos tudniuk, hogy a felsőoktatásba jelentkezni kizárólag a E-felvételi rendszerén keresztül lehet. A felsőoktatásba történő jelentkezés online felülete a jelentkezési határidőig folyamatosan a jelentkezők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. Az E-felvételi használata egyszerű és gyors, a szükséges dokumentumok csatolása egyszerűbb. Az E-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvin.

A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2020. február 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje öt nappal később, február 20-án van. A hitelesítés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés, de postai úton is lehetséges.

Érdemes jelentkezés előtt összeszámolni, várhatóan hány pontja lesz a diákoknak a felvételiben. Egyszerű a képlet, amivel a felvételi összpontszámot kiszámítják, még ha elsőre bonyolultnak is tűnik: tanulmányi pontok, érettségi pontok és többletpontok összességét veszik számba. A felvételi összpontszám, vagyis a jelentkezők rangsorolása alapjául szolgáló eredmény maximálisan 500 pont lehet, amely az alábbiakból adódik össze: tanulmányi pontok – a középiskolai és érettségi eredmények, maximum 200 pont, érettségi pontok – a szakon meghatározott két tantárgy érettségi eredménye, maximum 200 pont, valamint többletpontok – maximum 100 pont. Többletpont szerezhető például nyelvtudásért, versenyeredményért, emelt szintű érettségiért.

Az alapképzésre és az osztatlan mesterképzésre jelentkezők felvételi összpontszámát kétféleképpen is ki lehet számolni. A tanulmányi pontok, érettségi pontok és többletpontok összessége, vagy az érettségi pontok kétszerezését összeadva a többletpontokkal is kalkulálhatunk. Ezek közül automatikusan a jelentkező számára legkedvezőbb módszerrel számítják ki a felvételi összpontszámot.

A Pannon Egyetem felvehető kapacitásszáma a szeptemberben induló képzéseken 3591 fő. Ebből a Veszprémben található karokon nappali képzésre 1622 főt, esti, levelező munkarendbe pedig 779 főt. A 2019. szeptemberben induló képzések felvételi eljárásában a Pannon Egyetemre összesen 4351 jelentkezésből csupán 45 százalék, vagyis 1977 jelentkezés volt sikeres. A ponthatárokat várhatóan 2020. július 23-án hirdetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában