Nem érezhető pánikhangulat

2020.02.01. 11:00

Járvány: nem mondják vissza az utazásokat

A Budapesten és Veszprém belvárosában is utazási irodát működtető Exclusive Tours értékesítési igazgatója, Omász Katalin arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyik irodájukban sem tapasztalták, hogy a koronavírus-járvány befolyásolta volna az utazási kedvet.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Javában zajlanak az előfoglalások, és a külföldi utazásokra már befizetett egyik ügyfelük sem hívta még őket amiatt, hogy mi történne, ha kitörne egy nagyobb világjárvány. Az is igaz, hogy az irodának nincs konkrétan Kínába irányuló utazása. Ázsiai foglalásaik viszont vannak, illetve olyan útjaik, amelyek átszállás miatt érintenek nagyobb repülőtereket, de még ezek miatt sem érzékeltek félelmet az utazóközönség részéről.

Omász Katalin felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes mindig alaposan megnézni egy-egy foglalás előtt, hogy milyen feltételekkel van lehetőség az esetleges visszalépésre. Lemondani az utakat nem lehet, ha nincs kritikus helyzet vagy vis maior szituáció. Érdemes figyelni a magyar külügyminisztérium honlapját, amely naprakész, és onnan megtudhatjuk, ha nem javasolják a beutazást valamely országba. Véleménye szerint a mostani járvány miatt, ha nagyobb reptéren kell valakinek átszállnia, talán érdemes maszkot használni, de azt tapasztalta, hogy az európai emberekre ez nem igazán jellemző.

Az irodavezető elmondja azt is, hogy az utazási kedv évek óta nő. A last minute utakkal szemben ma már inkább a first minute utazások és az előfoglalási akciók a kedveltek. Omász Katalin reméli, hogy a mostani járvány nem lesz olyan méretű, hogy visszavesse az emberek utazási kedvét.

Omász Katalin értékesítési igazgató Fotó: Molnár Sándor/Napló

Hagemann-Lovasi Beatrix, a Lovasi és Társai Tourist ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy nem érzékelik a koronavírus hatását. Hétvégén is indul útjuk Dubajba, és véleménye szerint ugyanannyi esély van ott elkapni a vírust, mint esetleg Magyarországon. Egy-két telefonhívást azért kaptak olyanoktól, akik az utazásuk miatt több reptéren is megfordulnak majd. Ők aziránt érdeklődnek, hogy biztonságos-e az utazás most.

– Minden reptéren a legmagasabb biztonsági előkészületek vannak, hőkamerákkal figyelik az utasokat. Azok járnak rosszul, akik éppen betegek, mert őket kiveszik a sorból, és egy tesztvizsgálaton kell átesniük – mondja az ügyvezető. Ezenkívül az ázsiai térségbe hajóutat is szervez a veszprémi iroda, amely érinti Thaiföldet, Malajziát és Szingapúrt.

A hajótársaságok állásfoglalásából kiderült a napokban, hogy minden biztonsági intézkedést betartanak, és egyelőre megállnak a tervezett kikötőkben, zökkenőmentesen közlekednek a hajók, amelyek Kína partjait nem érintik.

Hagemann-Lovasi Beatrix elmondja azt is, hogy az idei január az elmúlt 25 év legerősebb januárja volt. A decemberben induló, kedvezményes előfoglalási időszakban eladták a desztinációik 75 százalékát. A két hete felbukkant koronavírus miatt egyelőre itt, a megyeszékhelyen nem tapasztaltak visszaesést a foglalásokban, és a fertőzés miatt senki nem mondott még vissza befizetett utazást.

– A vírus ugyanúgy elkapható Budapesten vagy Párizsban, egész Európa veszélyeztetett, de nem tudom elképzelni, hogy rövid időn belül ne találjanak erre a betegségre is ellenszert – vélekedik a veszprémi utazásszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában