Fel kellene újítani a rossz állagú kastélyt

2020.02.19. 07:00

Kényszerű átszervezés a dobai pszichiátrián

A fenntartó megyei kórház a dobai pszichiátriai rehabilitációs osztályának helyet adó kastély rossz állapota miatt döntött az épület kiürítéséről.

Marton Attila

A dobai pszichiátriai intézet az 1839-ben épült Erdődy-kastélyban működik, a közelmúltban azonban át kellett szervezni az ellátást. Az intézet kiürítését a műemléki épület állagának nagymértékű romlása, a tető beszakadása indokolta – közölte kérdésünkre Lippai Norbert, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Hozzátette, a telephely kiváltásáról a betegek és a dolgozók biztonsága érdekében döntöttek.

A belső átszervezéssel a betegek ellátása a korábbi ágyszámon megoldható, valamint a dolgozóknak továbbra is biztosítani tudják a számukra megfelelő munkahelyet. A betegek egy részét Dobán más épületrészekbe helyezték át, a többiek a sümegi pszichiátriai centrum frissen felújított épületrészébe kerültek. Lippai Norbert arra is kitért, hogy a költségbecslés szerint a műemléki kastélyépület teljes rekonstrukciója nettó 2,1 milliárd forintba kerülne. A főigazgató megjegyezte, egy európai uniós forrás révén Veszprémben egyesítenek akut pszichiátriai ellátásokat, valamint a jelenleginél több beteg rehabilitációs elhelyezésére nyílik lehetőség Sümegen.

A sümegi és a dobai pszichiátriai ellátás működtetése 2007 óta tartozik a Csolnoky Ferenc Kórházhoz. A dobai intézményben kétszáz ágyon kezeltek pszichiátriai és szenvedélybetegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában