Terítéken az ingyenes wifi

2020.02.06. 14:00

Veszprémi tájékoztató nap a bölcsődei fejlesztésekről és a családvédelmi akciótervről

Bölcsődefejlesztéssel, családvédelmi akciótervvel kapcsolatos tájékoztató napot rendeztek szerdán a megyeházán, a Szent István-teremben.

Juhász-Léhi István

Takács Szabolcs: Csaknem ezerszázan éltek a babaváró hitel lehetőségével

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Takács Szabolcs kormánymegbízott köszöntőjében arról beszélt, hogy kevés olyan ember akad ma Magyarországon, akit nem érintettek pozitívan a kormány 2010 óta meghozott családvédelmi intézkedései.

– Az itt élő családok visszajelzéseiből, illetve napi tevékenységünk okán kormányablakaink adatszolgáltatásaiból pontosan tudjuk, milyen nagy számban igényelték a tavaly júliusi elindulása óta a családvédelmi akcióterv különböző elemeit, illetve milyen nagy számban érdeklődtek a babaváró hitel, a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatása, a családi otthon­teremtési kedvezmény, illetve a jelzáloghitel-elengedés iránt – fogalmazott.

Veszprém megye családcentrikus megye

Mint elmondta, a kedvezményeket Veszprém megyében igénybe vevő családok száma januárral bezárólag 2549 volt. A legtöbben, csaknem ezerszázan a babaváró hitel lehetőségével éltek.

A nők életminőségét kedvezően érintő korábbi kormányzati intézkedéscsomaggal, az óvoda- és bölcsődefejlesztési programmal, a január 1-jétől igényelhető nagyszülői gyermekgondozási díjjal (gyed), a családok különféle adókedvezményeivel és a családvédelmi akciótervvel megerősített komoly szociális védőhálóról szerinte elmondható, hogy európai összehasonlításban egyedülálló segítséget jelent a családoknak, a gyermeket vállalóknak, és segíti azt, hogy minél többen átélhessék a szülővé válás élményét.

– Veszprém megye gyermek- és családcentrikus megye, talán ezért is döntöttek úgy az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakterületi munkatársai, hogy a mai, országos programot másodikként itt, Veszprémben rendezik meg – jelentette ki Takács Szabolcs, aki szerint az itt élők hiszik és vallják, hogy kevés helyen adhatnának az országban gyermekeinknek olyan nagyszerű gyermekkort, mint itt a Bakony és Balaton, az ország legszebb erdeje és legszebb tava közelében, és kevés helyen adhatnánk olyan kiváló nevelést és képzést gyermekeinknek, mint itt, Veszprém megye óvodáiban, országos szinten is kiemelkedő alap- és középfokú oktatási intézményeiben.

Folyamatos a fejlődés az elmúlt években

Elhangzott: a megye oktatási intézményei színvonalasak, innovatívak, vállalkozó szelleműek, ismerik és használják a kormány által nyújtott pályázati lehetőségeket, így a városvezetők, képviselők munkájának köszönhetően szinte folyamatos a fejlődés ezen a területen.

– A kormány családokat támogató intézkedéseinek, a pályázati forrásoknak és fejlesztéseknek, valamint a települések partneri együttműködésének köszönhetően a 2011-es 27-ről 2019-re 71-re emelkedett a bölcsődék száma Veszprém megyében. Vagyis jelenleg két és félszer annyi bölcsőde működik a megyében, mint nyolc évvel ezelőtt. A férőhelyek száma ezzel együtt 1316-ról 1663-ra emelkedett – derült ki a kormánymegbízott szavaiból.

Takács Szabolcs: Csaknem ezerszázan éltek a babaváró hitel lehetőségével
Fotó: Pesthy Márton/Napló

További fejlesztések és felújítások kilátásban

Kiemelte azt is, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a megye egyik legnagyobb munkáltatójaként is odafigyel a családokra; a hivatal a megye tíz városában, mintegy 1400 embernek ad munkát.

Takács Szabolcs elmondta azt is, hogy fontos idei célként jelölték meg a kormányablakaikban és ügyfélszolgálati tereikben 17 helyszínen meglévő gyermeksarkok felújítását, további helyszíneken, ahol igény van rá, gyermeksarok létesítését, illetve pelenkázóhelyiség kiépítését. További fejlesztési terv még az ingyenes wifi kiépítése minden ügyfélszolgálati helyen.

A délután hátralévő részében előadásokat hallhattak a jelenlévők a bölcsődefejlesztésekről, a nagyszülői gyermekgondozási díjról, a bölcsődék működési engedélyének kiadásáról és az új tűzvédelmi szabályzatról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában