A koronavírus-veszély ellenére sem áll le az egyházi hitélet

„Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2Tim 1,7) A katolikus egyház egyelőre semmilyen korlátozásban nem gondolkodik a misézés terén a koronavírus miatt, a protestánsok viszont igyekeznek betartani a százfős létszámkorlátot.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kormány által a koronavírus-járvány megelőzésére szerdán meghirdetett országos veszélyhelyzet megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartását. (Hogy ez a döntés mennyire logikus, és miért terjedne kevésbé a vírus száz fő alatt, más lapra tartozik.) Ha már az emberek egyre kevésbé érintkezhetnek, körüljártuk, hogyan érinti ez az egyházakat.

Üresek a szenteltvíztartók a katolikus templomokban, így a pápai Nagytemplomban is, a koronavírus-veszélyhelyzet következtében Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az állam tiszteletben tartja az egyházak szabadságát, ezért egyelőre nem írt elő semmit nekik a szentmisékkel és istentiszteletekkel kapcsolatban. De azt javasolják, lehetőleg gyakrabban tartsanak szentmisét és istentiszteletet a nagyobb templomokban, arányosabbá téve a hívők eloszlását, nyilatkozta szerdán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése értelmében nem zárják be a templomokat, viszont arra kérik a híveket, aki beteg, ne menjen közösségbe. Korábban a következő intézkedéseket kérték a járvány megelőzése érdekében: a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását, valamint a kézbe áldoztatást. A papok a szentmisék, illetve a házi beteglátogatások előtt és után fertőtlenítsék kezüket a vírusok ellen hatékony folyékony vagy alkoholos kézfertőtlenítővel. A gyóntatóhelyiséget szellőztessék rendszeresen, a gyóntatórácsra rögzítsenek fóliát. A szenteltvíztartókat ürítsék ki, és mellőzzék azok használatát.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége felhívásában kérte a gyülekezeteket, hogy azon templomokban, ahol száz főt meghaladó istentiszteletre lehet számítani, többet is tartsanak vasárnap, legalább félórás szellőztetési szünetekkel. Az úrvacsorával kapcsolatban továbbra is kérik a higiéniai szabályok fokozott betartását. Illetve igény szerint tartsanak hétközi, esti istentiszteleteket vasárnapi liturgiával, ezzel segítve, hogy minden gyülekezeti tag eljuthasson istentiszteletre. Kérik a nagyvárosi gyülekezetek lelkipásztorait, hogy amennyiben szükséges, egyeztessenek egymással, tájékoztassák a gyülekezeti tagokat, hogy a létszámkorlátozásra való tekintettel mely szomszédos gyülekezet istentiszteleteit látogathatják átmenetileg.

Az evangélikusok is hasonló intézkedéseket hoztak: gyakoribb, kisebb létszámú istentiszteletek megtartását javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa a gyülekezeteknek, valamint megfontolásra ajánlja a hétköznapii istentiszteletek sűrítését, mert a böjti időszak erre különösen is alkalmas.

A protestáns felekezetek igyekeznek országos és gyülekezeti honlapjaikon közvetíteni az igehirdetéseket, tudtuk meg.

Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházközség vezető lelkipásztora lapunknak úgy nyilatkozott, vasárnapi istentiszteletük átlagos részvételi száma 150-210 között mozog. Az elkövetkezendő három hétben ahhoz tartják magukat, hogy legfeljebb száz ember tartózkodjon a több mint ezer fő befogadására is képes református templomban, a többiek pedig a gyülekezeti házban, élő videoközvítéssel kapcsolódhatnak be az istentiszteletbe. Ha mégis kétszáznál többen lennének, akkor vagy hazaküldik a később érkezőket, vagy a templom előtti térre helyeznek ki padokat és hangfalakat.

Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházközség vezető lelkipásztora szerint a rendszeres fertőtlenítésen túl nincs szükség félelemre Fotó: Laskovics Márió/Napló

Megjegyezte, talán szerencsésebb lett volna légköbméterben meghatározni a maximális limitet, hiszen egy nagy templomban „elveszhet” a száz fő, míg egy kis templomban ugyanennyien zsúfoltan foglalhatnak csak helyet.

Fokozottan odafigyelnek a fertőtlenítésre, és nincs szükség a félelembeesésre, -keltésre, a kapcsolatok megszakítására, emelte ki. A kézfogás helyett jó alternatíva lehet a hívek számára a könyökök összeérintése, ami szintén az összetartozást, egymás támogatását fejezheti ki.

Márkus Mihály elmondta, az úrvacsorát egyelőre nem érinti a helyzet, mivel a legközelebbi nagycsütörtökön lesz. Amennyiben fennáll a veszély húsvétkor is, akkor mindenkinek biztosítják a külön műanyag kehelyből való áldozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában