A szabályok betartása létkérdés, érdemes komolyan venni azokat

A ko­ronavírussal kapcsolatos helyzet igen komolyra fordult, de a koronavirus.gov.hu kormányoldal szinte valamennyi felvetődő kérdésre választ ad azoknak, akik bizonytalanok a betegséggel, annak tüneteivel, illetve a betegség terjedésének megelőzésével kapcsolatban.

Palocsai Jenő

A sok ember által látogatott helyeken elengedhetetlen a felületek folyamatos fertőtlenítése

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A leggyakoribb tünetek

A koronavírus miatt kialakuló betegség leggyakoribb tünetei a láz, a fáradtság és a száraz köhögés megjelenése. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés és légszomj. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek, sőt vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet, és nem érzik magukat betegnek.

Ha ön vagy egy önnel szoros kapcsolatban álló személy fertőzött területen, például Észak-Olaszországban járt, vagy ön akár itt Magyarországon fertőzött személlyel érintkezett, és a fenti tünetei jelentkeznek, akkor az első legfontosabb teendők:

Maradjon otthon, ne menjen közösségbe, majd telefonon hívja fel háziorvosát, aki szakszerűen kikérdezi az érintettet.

Ha valakinek nincs háziorvosa, akkor hívhatja a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenes zöldszámait, a 06-80-277-455-öt vagy a 06-80-277-456-ot.

Ha felvetődik a korona­vírus-fertőzés gyanúja, akkor a beteggel tárgyaló orvos érte­síti a mentőket, és a mentő kórházba szállítja a beteget, akin a kórházban minden szükséges alap- és laborvizsgálatot elvégeznek, amely kimutatja, hogy ko­ronavírussal fertőzött-e, vagy sem. Amennyiben szállít­ható állapotban van, akkor a beteget a mentőszolgálat a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infek­to­lógiai Intézetbe szállítja, ahol először kórházi megfigyelés, illetve karantén alá kerül, majd megkezdődik a kezelés, amely nagyban függ attól, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

Jelenleg nincs specifikus kezelési módja, gyógyszere, ezért enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél immunrendszert, légzést, keringést támogató kezeléseket alkalmaznak, köztük szerepel az oxigénterápia, a folyadék­egyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek adagolása vagy akár, szükség esetén, a légzéstámogatás –olvasható a bevezetőben említett honlapon.

A betegség terjedésének veszélye miatt már korábban is voltak korlátozások a tömegrendezvényeken, így zárt térben csak 100 fő, a szabadban 500 lélek lehetett a szabályok szerint egy helyen. A hétfő délben kiadott közlemény már egyértelműen betilt minden rendezvényt, legyen az kicsi vagy nagy, kint vagy bent. Egyedül a sporteseményeknek hagytak némi kiskaput, mely értelmében zárt kapuk mellett meg lehet tartani a mérkőzéseket, „de leginkább úgy se”, olvasható a megosztott információk listáján. Egyre több sportszövetség dönt ugyanakkor a halasztás mellett.

Fokozottan figyelni kell a nagy forgalmat lebonyolító illemhelyek tisztaságára és tisztító-, valamint fertőtlenítőszerekkel való ellátására Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Komoly felelősséget ró ez minden állampolgárra, mert csak a szabályok betartása és a józan gondolkodás segíthet, ellenszere ugyanis jelenleg nincs, és a koronavírusok, így az új koronavírus ellen sincs megelőző védőoltás sem. Igaz, megkezdődött a vak­cinafejlesztés, a védőoltás előállítása, de ez lassú folyamat, tény ugyanakkor, hogy több tucat cég dolgozik rajta.

A családok szerepe kiemelten fontos

Az ország vezetése arra kér mindenkit, hogy minden eseményt halasszanak későbbre. Ezzel párhuzamosan a családi összejöveteleket nem tiltotta meg a kormány, ezért ha úgy alakul, akkor akár jó alkalom is lehetne ez a rokoni szálak szorosabbra fűzésére, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az idősek továbbra is fokozottan ki vannak téve a vírusnak és a szövődményeknek.

Nemcsak a családoknak kell nagyobb figyelmet fordítani az idősebb korosztály védelmére, hanem az önkormányzatoknak is. A kormány közleményében határozottan felszólítja a településeket vezető hivatalokat, hogy a felszabadult erejüket és energiájukat elsősorban az idősek ellátására, illetve védelmére for­dítsák.

Ők a leginkább veszélyeztetettek

Az előrehaladott korúakat arra figyelmezteti a koronavirus.gov.hu, hogy ők másoknál is fokozottabban kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést, valamint az érintkezést lázas betegekkel vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög.

Felhívják a figyelmüket, hogy gyakran és alaposan mossanak kezet, szappannal és vízzel, kerüljék a puszit, az ölelést és a kézfogást, s amennyire gyakran csak lehetséges, szellőztessenek!

A várandós anyák számára is ugyanazokat a tanácsokat adja a kormány koronavírussal foglalkozó oldala, mint bárki másnak. Az mindenesetre megnyugtató, hogy jelenleg semmilyen adat nincs arról, hogy az új koronavírusnak magzatkárosító hatása lenne. A család legkisebb tagjait is óvni kell, mert a vírussal bármilyen életkorú ember megfertőződhet, ugyanakkor az eddig igazolt esetek között alig volt gyermekkorú beteg.

A sok ember által látogatott helyeken elengedhetetlen a felületek folyamatos fertőtlenítése
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Nem lehet elégszer elismételni

A kormányzati oldal természetesen újra meg újra elismétli, amit nem lehet elég sokszor mondani, vagyis hogy mindenki tartsa be a normál higiéniai rendszabályokat, ami influenzaszezonban egyébként is javasolt!

Idetartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Előbbi úgy igazán hatásos, ha szappannal történik, ha megfelelően alapos, és ha legalább 20 másodpercig tart. Az alkoholos kézfertőtlenítő szerek rendszeres használata is elengedhetetlen, ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy minimum 60 százalékos alkoholtartalommal rendelkezzen az anyag.

Ha az utazás elkerülhetetlen, akkor a tömegközlekedési eszközön kerülni kell az arc, a száj, az orr és a szemek érintését! A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt, ha valaki légúti tünetektől szenved.

Amennyiben valamilyen súlyos alapbetegsége van valakinek, például magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri, légzőszervi, daganatos betegség, az a saját védelme érdekében viseljen maszkot!

A lakást érdemes gyakran szellőztetni, felmosni és természetesen a takarításhoz is fertőtlenítő tisztítószer használata javasolt.

A lakosság élelmiszerellá­tása jelenleg kiegyensúlyozott, a készletek biztosítják a kiskereskedelmi forgalomban esetlegesen, rövid időre jelentkező hiányok pótlását, ezért az alapvető élelmiszerek felhalmozását a kormány nem támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában