Katonák járőröznek Veszprém megye utcáin a biztonságunkért

Múlt péntektől katonai rendész járőrök jelenlétére számíthatunk Veszprémben, Várpalotán és Pápán is, így próbálja növelni a biztonságérzetet a Magyar Honvédség a veszélyhelyzet idején.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Lapunk információi szerint egyelőre csak azokon a településeken látnak el feladatot katonai rendészek, ahol katonai alakulat is működik, így elsősorban Veszprémben, Várpalotán és Pápán találkozhatunk terepruhás, fegyveres járőrpárosokkal.

Nem kell megijedni, a katonák elsődleges célja a lakosság biztonságérzetének növelése, a katonai erők láthatósága, ezáltal a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A feladatuk végrehajtásának ideje alatt a járőröző katonák felveszik a kapcsolatot az illetékes rendőrkapitánysággal, és velük folyamatosan egyeztetnek. A katonai rendész járőrnek joga van a Magyar Honvédség szolgálati szabályzata alapján a közterületen tetten ért bűncselekmény elkövetőjét visszatartani és a rendőrségnek soron kívül átadni. Ha a civil lakosság részéről tapasztal szabálysértést a rendész, joga van felszólítani, ha ez nem jár eredménnyel, soron kívül értesítheti az illetékes hatósági szervet, valamint annak kiérkezéséig visszatarthatja az intézkedés alatt álló személyt. A járőrtevékenység megelőző jellegű, a magyar állampolgárok érdekében, védelmében történik – derül ki a honvédség közzétett tájékoztatásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában