Az otthonlévők legyenek Krisztus-hordozók

2020.04.13. 15:45

A húsvéti szent három nap szertartásai a veszprémi bazilikában

Idén rendhagyó módon, zárt ajtók mögött és szűk körben rendezték meg a húsvéti szertartásokat a veszprémi Szent Mihály bazilikában.

Napló

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A liturgiákból számtalan megszokott rész elmaradt, így a nagycsütörtöki lábmosás, nagyszombaton a katekumenek keresztelése, a víz- és a tűzszentelés, vagy a feltámadási körmenet.

A szent három nap megünneplése nagycsütörtökön délelőtt az olajszentelési szentmisével kezdődött. Évről évre ilyenkor újítják meg a papi ígéreteket, idén a főegyházmegye papjait hat, a főegyházmegye központjában szolgálatot teljesítő atya képviselte. A szentmisén áldották meg a betegek és a keresztelendők olaját, szentelték meg a krizmát. Jelen körülmények között az egyház csak rendkívüli körülmények között végez kereszteléseket, tavasszal a bérmálások is elmaradnak, de az olajok megáldása reményt adhat, hogy hamarosan újra lehetőség nyílik a szentségek kiszolgáltatására.

Nagycsütörtök este az utolsó vacsorára emlékezik az egyház, a szentmise kezdetén Udvardy György érsek elmondta, „minden szentmise bevon bennünket az utolsó vacsora misztériumába, Krisztus önajándékozó szeretetébe, önfeláldozásába, azonban nagycsütörtökön este különös módon is átéljük ezt.” Ezen az estén egy időre utoljára megszólalt az orgona, felcsendültek a harangok, a csengők, majd a mély gyász jeleként a fakereplők vették át helyüket a nagyszombati vigília glóriájáig.

Nagypénteken az úgynevezett csonka misén volt a kereszthódolat, felhangzott a passió, a szertartás befejezéseként a szent sírnál imádkozott a főpásztor és a szertartásban résztvevők.

Nagyszombaton a vigília szertartás sötétben kezdődött, a húsvéti gyertya meggyújtása után felcsendült az Exultet, a húsvéti örömének, hirdetve a fényt, a feltámadás örömhírét.

A szertartás végén Udvardy György érsek örömét fejezte ki, hogy a fizikai együttlét hiányában is megünnepelték Jézus halálát és feltámadását. A feltámadás fénye átjárja a sötétséget, ez Jézus Krisztus fénye – mondta. Az elmaradt szertartáselemek, az elmaradt körmenet helyett azt kérte, hogy most az otthonlévők legyenek Krisztus-hordozók, ez az ünneplés adjon erőt, hogy a családokban, a lakókörnyezetben vigyék a Feltámadott tényét és erejét tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában