Lerótták tiszteletüket

2020.04.01. 07:00

Emlékművet emeltek a világháborúk noszlopi áldozatainak

Megszentelték és átadták az első és második világháborúban elesett noszlopi áldozatok tiszteletére emelt emlékművet, mely az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával készült.

Borsos Renáta

Fejet hajtottak nemzetünk hősei előtt

Forrás: önkormányzat

Fotó: Dozsa Geza

A csaknem négy méter magas emlékművet a tősgyökeres noszlopi lakos, Dózsa Géza magasépítő mérnök kezdeményezése és terve alapján készítették el.

A közelmúltban tartott megemlékezésen az egybegyűlteket Farkasné Szolnoki Brigitta polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte: „a szabadságot nem egy arctalan tömeg vívta ki, hanem a szabadságot az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének teremtették meg. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert magyarként és noszlopi lakosokként büszkén nézhetünk a múlt tükrébe, és az immár elkészült emlékműből erőt meríthetünk a jövő nagy kihívásaihoz.”

Kiemelte, hogy az emlékmű rengeteg ember összefogásával, tenni akarásával, valamint megfeszített munkájával jött létre. Hozzátette, köszöni mindazoknak, akik bármilyen formában segítettek ebben, legyen az fizikai vagy szellemi munka. A polgármester végül kifejezte háláját az egybegyűlteknek is, hogy ebben a rendkívüli és bizonytalan helyzetben időt szakítottak arra, hogy nemzetünk hősei előtt fejet hajtsanak.

Fejet hajtottak nemzetünk hősei előtt Fotó: önkormányzat

Az ünnepségen köszöntőt mondott Hangodi László történész, illetve közreműködött a Noszlopi Nemzedékek Hagyományőrző Csoport, Szikra Bence, a Noszlopi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola ötödik osztályos tanulója, a Pápai Huszár Egyesület, valamint a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred katonái. A rendezvényen részt vett Kovács Zoltán országgyűlési

képviselő is.

Az ünnepi beszédeket követően Árus Kovács Gábor plébános és Sárközi Gergely református lelkész megáldotta az emlékművet, majd a résztvevők lerótták tiszteletüket, és elhelyezték a megemlékezés virágait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában