Udvardy György érsek szabadtéri szentmisét mutatott be

Boldog Gizellára, a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjére emlékeztek a veszprémi Szentháromság téren ereklyéjének jelenlétében vasárnap.

Napló-információ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Közel két hónap után először mutatott be hívek jelenlétében szentmisét Udvardy György veszprémi érsek. Vele együtt koncelebrált Takáts István érseki helynök, Nagy Károly címzetes apát, kanonok, főszékesegyházi plébános és Felker Zsolt káplán. A szentmisén részt vett Porga Gyula, Veszprém polgármestere is családjával. A hívek fegyelmezetten betartották a járvány miatti előírásokat, a 65 felettiek a televízió és az internet segítségével tudtak a szentmise ünneplésébe bekapcsolódni.

Udvardy György érsek megemlékezett a távollevőkről, Michael August Blume apostoli nunciusról, aki a Gizella-napi szentmise szónoka lett volna, Márfi Gyula nyugalmazott érsekről és Veszprém testvérvárosáról, Passauról, melynek küldöttsége minden évben jelen van az ünnepen.

Szentbeszédében a főpásztor örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után újra lehetőség nyílott a közös ünneplésre. Hangsúlyozta: az ünneplésben benne van a múltunk, a gyökereink, a közösen átélt élmények, a küzdelmek, kudarcok, a remények, az együvé tartozásunk nemzethez, kultúrához. Az ünnep méltósággal ajándékoz meg bennünket, a jövőre irányítja tekintetünket. Habár sok mindent elveszítettünk a járvány kapcsán, de még többet veszítünk, ha nem akarunk gyökereinkben megerősödni. Boldog Gizella példája azonban bátoríthat bennünket, erőt adhat. Az érsek kiemelte, mennyire fontos volt Boldog Gizella támogatása Szent István király uralkodása során, az új rend, új kultúra kialakításában, a jóért való küzdelemben. Példa számunkra Boldog Gizella, hogy készek legyünk küzdeni a jóért, másokért.

Nem engedhetünk annak, hogy a következő időszak kultúráját, társadalmi érintkezését a félelem, az izolálódás, a bizonytalanság és a bizalmatlanság határozza meg. Ebben nekünk, keresztényeknek óriási a felelősségünk, mondta. Egymástól távolságot tartva is arra gondolunk, hogy a jövő, amiben benne van Isten, emberhez méltó legyen. Ehhez legyen bátorságunk küzdeni a jóért, a krisztusi emberért, egymás szolgálatáért. Adja Isten, hogy Boldog Gizellát ünnepelve erősödjünk szolgálatunkban, erősödjön főegyházmegyénk apostoli küldetésében, s abban a készségben, hogy mindent megteszünk a krisztusi emberért, zárta gondolatait az érsek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában