Ember az Erdőért – 2020

2020.05.08. 12:22

Vándorcserép akciót szerveznek a Tiszafásban

A kedvező időjárásnak és a korlátozó intézkedések enyhítéseknek köszönhetően a HATESZ Egyesület folytatja Tóni bácsi kunyhójának felújítását. A 100 éve született Májer Antal erdészprofesszorról elnevezett épülethez, május 09-én, egy közösségi akció keretében juttatják fel a tetőcserepeket.

Molnár Sándor

Forrás: HATESZ Egyesület

A Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) az Ember az Erdőért – 2020 emlékév keretében szeretné megmenteni a Szentgáli-Tiszafás nyugati oldalán, gyönyörű helyen található menedékházat.

Fotó: HATESZ Egyesület

Ez a hely a tanösvény hosszabbik részén található, egy szikla kiszögellésen, nagyszerű kilátással a Cinca-völgyére és a 440 méteres Balog-szeg hegy védett területére. A 70-es években épült házikó felett eljárt az idő és most Majer Antal erdészprofesszorra is emlékezve – aki sokat tett a tiszafák kutatásáért és az erdész szakma képzéséért – szeretnék felújítani. HATESZ Egyesület javaslatára a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. cserepet, míg a Bakonyerdő Zrt. faanyagot biztosít a közösségi munkával megújuló erdei pihenőházhoz.

– Majer Antal 100 éve született, ezért indítottuk az Ember az erdőért emlékévünket. Sajnos a járvány több programunkat is felülírta, de most folytatjuk a programsorozatot. Május 09-én önkéntesekkel szeretnénk csatárláncban feljuttatni a nehezen megközelíthető házikóhoz a tetőcserepeket. Csatlakoznak hozzánk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és Verga Zrt. kollégái is. Szombaton, a Madarak és fák napján, 9 órától várjuk az önkéntes segítőket, túrázókat a Tiszafás a nyugati kiskapujánál, amely a Szentgál-Herend útról, a murvabánya felől közelíthető meg – mondta el lapunknak Bácskai Péter a HATESZ Egyesület elnöke.

Fotó: HATESZ Egyesület

A menedékház teteje egy szentgáli ácsmester segítségével újul majd meg május 16-17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában