a polgármestert kérdeztük

2020.06.20. 15:00

Pápán a többség úgy érzi: túl vannak a járványon

A pápaiak többsége fegyelmezetten követte az operatív törzs ajánlásait, a legnehezebb időszakban megértették az otthon maradás fontosságát, szinte kihaltak voltak a város utcái – fejtette ki megkeresésünkre Áldozó Tamás, Pápa polgármestere.

Polgár Bettina

Áldozó Tamás kiemelte, a nehéz időkben mutatkozik meg igazán a szolidaritás és az emberség, ezek a hónapok pedig nehéz időknek számítottak

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A város vezetője hozzátette, ugyanakkor az utóbbi hetekben sokan adnak hangot annak, hogy a korlátozások egy részét már indokolatlannak tartják, a többség úgy érzi: túl vagyunk a járványon.

- A városi intézmények a veszélyhelyzet elrendelését követően alkalmazkodtak a működésüket szabályozó helyi és központi rendeletekhez: volt, ahol szüneteltették a nyilvános szolgáltatásokat. Néhány területen szigorúbb feltételek között dolgoztak tovább (bölcsődék, óvodák, polgármesteri hivatal), de olyan is volt, ahol napi többletteljesítményt követelt ez az időszak, mint például a szociális intézményeink – mutatott rá a polgármester.

Áldozó Tamás kiemelte, a nehéz időkben mutatkozik meg igazán a szolidaritás és az emberség, ezek a hónapok pedig nehéz időknek számítottak.

– Rengeteg példaértékű gesztussal találkoztunk március óta: volt, aki a pénzét, volt, aki önkéntesként az idejét adta a vírus elleni küzdelemhez, de a különböző intézményeinkben dolgozó kollégáink is helytálltak. Voltak, akik maszkot varrtak és hordtak ki a pápaiaknak, voltak, akik pedig önként kérték át magukat a szociális intézményünkbe, hogy segítsenek a megnövekedett feladatok ellátásában – magyarázta. A polgármester hozzátette, hogy az önkormányzat a bérleti díjak átütemezésével segítette a vállalkozásokat a járvány idején.

– A költségvetésünkben a járvány hatásai még csak részben mutatkoznak: a gépjárműadó elvonása 100 millió, az idegenforgalmi adó kiesése 30-35 millió forintot, a parkolási díjak kiesése 25 millió forint hiányt jelent, az igazi érvágás azonban az iparűzési adó elmaradása lesz, erről szeptember 30-án rendelkezünk majd több információval. A járvánnyal összefüggő kiadásainkra 30 millió forintot különítettünk el. Gazdasági társaságaink is jelentős bevételkieséssel számolnak, a Várkertfürdő és az Esterházy-kastély is elveszítette éves látogatószámának 25-30 százalékát. A városi beruházások közül a kizárólag saját forrásból tervezetteket ütemeztük át, ez a teljes beruházási állomány néhány százaléka, tehát a beruházások túlnyomó többsége a terveknek megfelelően zajlik – fejtette ki a polgármester.

Áldozó Tamás polgármester: A költségvetésünkben a járvány hatásai még csak részben mutatkoznak Fotó: Polgár Tibor/Napló

Áldozó Tamás a turizmust érintő kilátásokat tekintve elmondta, a Várkertfürdőben és az Esterházy-kastélyban már vannak a látogatószám élénkülésére utaló biztató jelek, de még nagyon messze vannak a tavalyi forgalmi adatoktól.

– Bízunk abban, hogy sok család itthon tölti a nyarat, reméljük, sokan választják városunkat célpontnak. Az idegenforgalomban is jól indult az év, például a Várkert kemping kiváló foglalási számokról számolt be, azonban nagy kérdés, hogy Németországból mennyien vállalják a magyarországi utazást – tette hozzá.

– Reális esélye lehet annak, hogy a járványnak újabb hulláma, hullámai érkezhetnek, ezért továbbra is fontos, hogy tartsuk be az érvényben lévő szabályokat, higiéniai előírásokat – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában