megtöltenék élettel a belvárost

2020.06.15. 20:00

„Ragyogó” önkéntescsapat segíti az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programot

Kiválasztották az Európa kulturális fővárosa (EKF) 2023 program önkéntes projektjének nevét és szlogenjét, jelentette be Navracsics Tibor, az EKF-program megvalósításának koordinálásáért felelős kormánybiztos veszprémi sajtótájékoztatóján.

Marton Attila

20200615 Veszprém Papírkutya étterem. Navracsics Tibor tart sajtótájékoztatót EKF 2023 témában. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A pályázat egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy erősödjön a helyi és regionális közösség, amelyben az önkéntesség játszik majd főszerepet, mondta el Navracsics Tibor. Hozzátette, az EKF-programban lehetőséget adnak arra, hogy szervezőként, rendezőként bekapcsolódjanak a helyiek, és közösséget alkossanak.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kormánybiztos felidézte, tavaly ősszel elkészült a városi önkéntességi stratégia, jelenleg pedig folyamatban van a regionális stratégia megalkotása. A közelmúltban az EKF-szervezőcsapat pályázatot írtak ki az önkéntes program nevére és szlogenjére, amelyről zsűri döntött. A kiválasztásnál figyelembe vették, hogy mennyire kapcsolódnak a Veszprém-Balaton 2023 EKF tavaly ősszel megalkotott, napsugarakat szimbolizáló logójához (amelynek jelszava jelszava a „Ragyogj, Veszprém, Balaton!” volt). A beérkezett munkák közül a zsűri Köller Tamás Ragyogjunk együtt! nevű szlogenjét értékelte a legjobbnak, amelyért az ötletgazda jutalmat vehetett át a kormánybiztostól. Az önkéntes csapat a Ragyogók nevet kapta Hamza Gergely, az EKF-csapat tagjának ötleteként. Az első önkéntesek a nyár második felétől, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon és a Filmpikniken kapcsolódhatnak be a munkába.

Navracsics Tibor elmondta, az EKF-program egy másik fontos elemeként utcakép-fejlesztési program indul Veszprémben.

A veszprémiek régi vágya, hogy az Óváros tér és a belváros környéke esténként és hétvégénként élettel teljen meg.

- Ennek érdekében a Papírkutya nevű kultúrbisztró után – amely februárban jött létre – további, a veszprémi kínálatból jelenleg hiányzó egységek, közösségi helyiségek nyílhatnak meg – fogalmazott a kormánybiztos. Terveik szerint több, jelenleg üresen álló belvárosi üzlethelyiségre írnak ki pályázatot olyan feltételekkel, amelyek választ adnak a meglévő igényekre.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Napló kérdésére Navracsics Tibor elmondta, érdemben nem hátráltatta a koronavírus-járvány a 2023-as programra való felkészülést, ahol lemaradást okozott, azt igyekeznek behozni. A járvány miatt át kellett ütemezni a Filmpiknik és A Tánc Fesztiválja időpontját, ezeket szeptemberben tartják meg, míg az EKF-által támogatott Utcazene-fesztivált augusztusban rendezhetik meg a megszokott júliusi időpont helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában