Fájdalmas harangszó száz másodpercig

2020.06.05. 16:00

Trianonra emlékeztek a pápai hívek

Közös imával, beszédekkel és szavalatokkal emlékeztek a trianoni békeszerződés aláírására és traumatikus hatásaira a tókerti Szent Benedek-plébánián.

Laskovics Márió

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján a Szent Benedek-plébánián megemlékezést, közös imát tartottak csütörtökön. A 16.32-kor kezdődő, 100 másodperces harangszót és a Himnuszt követően Szijártó László esperes-plébános, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte az udvaron egybegyűlteket.

Minden magyar felelős minden magyarért, hangsúlyozta Áldozó Tamás polgármester. Balról Schrei Balázs, Völfinger Géza, Kincses László és Szijártó László
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint mondta, a nemzeti összetartozás napját tekinthetjük a gyász, s ugyanakkor a remény napjának is. Hisz őseink, akiknek át kellett élnie száz éve e nagy tragédiát, minden megaláztatás, megpróbáltatás ellenére, nem adták fel a reményt, és ha romokból is, de újjáépítették nemzetünket, határon innen és határainkon túl is.

Szijártó László hűnek kell lennünk hitünkhöz, hazánkhoz, magyarságunkhoz
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Schrei Balázs kántor, tanár történelmi visszatekintő, lelkesítő gondolatai után Áldozó Tamás polgármester mondott beszédet.

Kincses László Juhász Gyula Trianon című versét szavalta el a megemlékezésen
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A száz évvel ezelőtti Trianon minden magyar számára ugyanazt jelentette: elfogadhatatlan traumát, tragédiát, a személyes életben is nehezen feldolgozható eseményt. Ma sokak számára a határon túlrekedt magyarok, nemzettestvéreink, nem léteznek. Vannak, akik egy Székelyföldön élő magyar emberre románként gondolnak, felvidékire szlovákként, kárpátaljaira ukránként, vajdaságiakra pedig szerbként. Nekik segítségre és támogatásra van szükségük, hogy ezen a képtelen helyzeten változtatni tudjanak. Ezt nem meríthetjük másból, mint meggyőződésből, elköteleződésből. Szent István a királyságát, minden magyarok országát ajánlotta fel Szűz Mária oltalmába. Szűz Mária országa nem ismeri Trianont, az országcsonkítást. Szűz Mária országában van minden magyar, mindenki, aki magyarul gondolkodik. Minden magyar felelős minden magyarért, vigyázzunk erre az országra – hangsúlyozta Áldozó Tamás polgármester.

A Szent Benedek-plébánia harangja száz másodpercig szólt a száz éves évfordulón
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szijártó László esperes-plébános hozzáfűzte, a Boldogságos Szűzanya hű maradt Szent István felajánlásához. Nekünk is hűnek kell lennünk hitünkhöz, hazánkhoz, magyarságunkhoz, így bízhatunk abban, hogy sokáig itt lehetünk keresztény magyarként a Kárpát-medence szívében. Lapunknak elmondta, hazafias kötelességként szervezték meg az eseményt, melyen elhangzott a Boldogasszony anyánk egyházi népének, ami a 19. századig a katolikusság néphimnusza volt. Szavalattal közreműködött Kincses László és Völfinger Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában