Megtette az első kört a új sétahajó

2020.07.20. 07:00

Balatonkenese huszonöt évre ingyen megkapta a kikötőt

A kenesei BAHART-kikötő 25 évre ingyenesen az önkormányzat kezelésébe került. A város vezetése a civilekkel és az ügyet támogató szállásadókkal közösen ezt ünnepelte a napokban, amikor az új sétahajójuk hivatalosan is megtette első útját a Balatonon.

Horváth Virág/likeBalaton

A város új sétahajója

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A tó keleti medencéjének keleti partján található a Balatoni Hajózási Zrt. kenesei kikötője, ami immár a város kezelésébe került. A mólót 1948-ban helyezték üzembe. Jurcsó János kenesei polgármester a likeBalaton kérdésére elmondta, ezzel a kikötővel új terepre tévedt a város, hiszen kevés balatoni település foglalkozik önállóan kikötőüzemeltetéssel és hajózással.

A város új sétahajója
Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Ez egy újdonság, de hiszem azt, hogy minél több oldalról tudjuk megközelíteni Balatonkenesét, annál több turistát tudunk ide vonzani, annál értékesebbé tehetjük a települést. Ezzel nagyon nagy feladatokat vállalt magára az önkormányzat, de most van itt az ideje annak, hogy ezt meglépjük. Szerencsés helyzetben, jókor és jó helyen voltunk, és megkaptuk azt a támogatást a civilektől és az országgyűlési képviselőnktől, hogy el tudtuk ezt a nagy eredményt érni. Egy feladatunk maradt, hogy felnőjünk hozzá – mondta el a kenesei polgármester.

Kontrát Károly államtitkár az ünnepségen elmondta, országgyűlési képviselői munkájának egyik legfontosabb eredményeként könyveli el, hogy sikerült megtartani a közösség számára a mólót. – Amikor megtudtuk, hogy milyen szándéka van a tulajdonosnak a balatonkenesei, balatonakali, balatonudvari és csopaki kikötőkkel, rögtön felvettem a kapcsolatot a helyi polgármesterekkel. Mind a négy települési vezető abban kérte a segítségemet, hogy legyen közösségi tulajdonban a náluk álló kikötő. A kormány segítségével többfordulós egyeztetés után sikerült a megállapodásokat aláírni, így 25 évre a kenesei kikötő a város kezelésébe kerülhetett ingyenesen – tette hozzá Kontrát Károly.

Kontrát Károly és Jurcsó János a kenesei mólón rendezett ünnepségen
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Már ezen a nyáron kipróbálhatják az érdeklődők a kikötőt és a város sétahajóját is. Heti három alkalommal délelőtt, valamint este, naplementenéző kirándulóhajók indulnak majd. A polgármester kiemelte, ez a bevezető év, de sok tervük van, amiket szeretnének megvalósítani, reményeik szerint jövőre már szintet tudnak lépni, és még szélesebb skálája lesz a hajózásnak Balatonkenesén.

A látogatók a történelmi fontosságú első hajókázást az Őszöd hajóval tették meg, amit dízelmotor hajt, de vitorlával is rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában