tizenhét áldozatot követelt az autósok figyelmetlensége

2020.07.12. 16:47

Kampányt indítottak a közutas dolgozók védelme érdekében

Újabb kampányt indít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Figyelj a közutasokra! felszólítással, az M7-es autópályán, a 8-as főút mentén számos óriásplakátot és molinót helyeztek ki.

Barankovics Ildikó

A társaság a munkaterületeken dolgozó szakembereinek védelme érdekében 2018-ban indította el „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányát. Azóta számos videóval, baleseti adatokkal, belső felméréssel, molinókkal, plakátokkal hívták fel a figyelmet a témára.

2000-től napjainkig 17 mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt, ezért is folytatja a társaság a kampányt.

Ezúttal gyorsforgalmi utak és két forgalmas főút mentén elhelyezett újabb óriásplakátokkal hívják fel mindenki figyelmét arra, hogy vigyázzunk az úton dolgozó közutasokra és egymásra is.

- Az elmúlt 10 évben Veszprém megyében 2, Zala megyében 5 személyi sérüléssel járó baleset történt. Vas megyében szerencsére az elmúlt 10 évből nincs tudomásunk ilyen jellegű, munkavállalónkat ért balesetről, de valamennyi megyében több anyagi káros baleset is történt már. Tehát ha egy-egy ilyen eset során nem is sérül meg munkatársunk, nagyon sok kvázi balesettel néznek szembe kollégáink, az pedig minden munkaterületen, valamennyi munkavégzési típusnál naponta visszatérő jelenség, hogy ledudálják és verbálisan szidják kollégáinkat – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Kommunikációs osztályvezetőjétől.

Balesetek az autósok figyelmetlensége miatt

- Vas megyében 2014-ben a 8-as főúton körmendi mérnökségünk munkatársa vezetett egy gépi mosást végző gépkocsit, amibe hátulról személygépkocsival belerohantak. Munkatársunknak az ütközéstől nyaki gerincrándulása lett.

- Veszprém megyében idén májusban Ajka közelében egy, a járművezető figyelmetlenségéből bekövetkezett közlekedési baleset jól szemlélteti a közúti forgalom mellett végzett munkatevékenységeink veszélyességi fokát.

- Veszprém megyében 2014-ben a 8-as főúton munkatársunk gépre szerelt rézsűkaszával növényzetgondozási munkákat végzett. Egy nagy sebességgel közeledő kamion a gép hátuljának csapódott. A kollégánkat kórházba szállították.

- Veszprém megyében 2015-ben a 71-es főúton munkatársunk a sérült vezetőoszlopokat cserélte. Tehergépkocsival az út szélére húzódva, az útpadkán állt meg, bekapcsolta a vészvillogót és a forgólámpát. Kiszállt a gépkocsiból és gyalog közlekedett az útpadkán a sérült oszlophoz tartva, amikor egy mellette elhaladó autó visszapillantó tükre megütötte a bal felkarját és zúzódásos sérülést szenvedett.

- Nagyon fontos tudatosítani, hogy a munkaterületeinket védő, forgalomkorlátozással járó terelések, lezárások, korlátozások az ott dolgozó kollégáinkat védik, illetve biztosítják a biztonságos munkaterület melletti elhaladást. A munkaterületeink előjelzéseiben megjelenő figyelmeztetések, sebességkorlátozások azt a biztonságos szintet szabják meg, aminek betartása mellett minden közlekedő és ott munkát végző megfelelően tud reagálni egy nem várt forgalmi helyzetre. Fontos tudni, hogy a munkaterületeinken összehangolt szakmai munka folyik, ahol egyszerre kézi és gépi munkavégzés zajlik, bármikor adódhat olyan helyzet, ami befolyásolhatja a munkaterület mellett elhaladók közlekedését. Aki gyorsan hajt, nem csak szabálysértést, hanem súlyos veszélyeztetést is elkövet. Kérünk mindenkit, a mi és a saját érdekében tartsa be a szabályokat és vigyázzon az ott dolgozó munkatársainkra – mondta Pécsi Norbert.

További videók elérhetők a társaság YouTube-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában