Hulladék az út mentén

2020.07.30. 11:30

Kidobott szemét tetézi a jutaspusztai lakók problémáját

Egyre növekszik az illegálisan lerakott szemétkupac a veszprémi Kisréti utca végén, ahol a Magyar Honvédség nemrégiben lezárta az utat, figyelmeztette lapunkat egyik olvasónk.

Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint arról korábban beszámoltunk, tiltó táblával és pirosra festett beton harckocsiakadályokkal leszűkítve az utat próbálja a Magyar Honvédség kiszorítani a lőtér széléről és ezzel együtt egy önkormányzati tulajdonú útról a civileket. A tiltó tábla azonban nemcsak a jó szándékú, sportolni vagy kutyát sétáltatni vágyók útját állja, de az illegálisan szemetelőkét is.

Az illegális hulladék lerakója valószínűleg nem mert behajtani a lezárt területre
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Bár a táblát és útszűkítést a korábbi ígéreteknek megfelelően 25–30 méterrel beljebb helyezte a honvédség az eredeti helyétől, mindez semmit nem változtatott az itt élők problémáján, melyről korábban beszámoltunk. Mi több, az elmúlt napokban nagyobb szemétkupac jelent meg a belépést tiltó tábla eredeti helyén, az út szélén, miután a hulladék tulajdonosa feltehetően nem merte a korábban megszokott helyére bevinni és elszórni szemetét.

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztériumot, akik érdeklődésünkre reagálva elmondták: az illegálisan lerakott hulladék nem honvédségi területen található, az MH Bakony Harckiképző Központ központparancsnoka az illegális hulladéklerakásról tájékoztatni fogja az ügyben illetékes hivatalt.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Honvédelmi Minisztériumnak eljuttatott korábbi megkeresésünkre, melyben arról érdeklődtünk, mégis miként lehet belépni egy őrzött területre jogszerűen, engedély nélkül, amit egyébként tábla tilt – például az ejtőernyős emlékműhöz –, továbbra sem kaptunk választ, a helyszínen azonban, rövid ideig a tábla közelében tartózkodva azt tapasztaltuk, hogy katonai őrség vonul ki és figyelmeztet arra, hogy a belépést a tábla tiltja.

El kell szállíttatni

Veszprém megyei jogú város önkormányzata az illegálisan lerakott hulladékok elszállításával kapcsolatban elmondta: A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza az eljárást. A főszabály, hogy az ingatlanon ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállításának és kezelésének kötelezettsége a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát terheli. Ha nem állapítható meg a személye, akkor a hulladékbirtokosra vonatkozó kötelezettség azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanján a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták.

Környezetvédelmi hatóságként a települési önkormányzat jegyzője jár el, kivéve, ha az ingatlantulajdonos az önkormányzat. Első körben nyilatkozattételre szólítják fel az ingatlan tulajdonosait. Ők azonban az esetek nagy részében nem tudják, ki helyezte el az ingatlanjukon a hulladékot, ezért őket kötelezik az elszállításra. Ha ennek nem tesznek eleget, hulladékgazdálkodási bírság kiszabására és a kötelezés végrehajtására kerül sor. A cikkben szereplő hulladékkupac esetében is ez az eljárás zajlik majd le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában