javítják a betegellátás színvonalát

2020.07.24. 07:00

Legfőbb érték az egészség – Megújult az orvosi rendelő Lovason

Több mint 11 millió forint vissza nem térítendő belügyminisztériumi támogatással megújult a község orvosi rendelője, amelybe a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 1 millió 600 ezer forint támogatással korszerű egészségügyi berendezéseket, illetve orvosi eszközöket is vásároltak, derült ki a csütörtöki ünnepélyes átadáson.

Kovács Erika

Kontrát Károly, Bardóczi Miklós és Ferenczy Gáborné a nemzeti színű szalag átvágásával adta át a felújított orvosi rendelőt

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Nagyon fontosnak nevezte a helyiek, illetve az egészségügy érdekében megvalósított beruházást, Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott, az egészség a legfontosabb kincse, illetve értéke az embernek, amit őrizni, védeni kell, és törődést igényel. Nagyon lényeges, hogy ehhez rendelkezésre álljon a színvonalas egészségügyi háttér, egyebek mellett a korszerű és jól felszerelt orvosi rendelő, amelyet az emberek felkereshetnek, mert a jó körülmények alapvetőek az ellátás biztonságában is.

– Nagy örömmel támogattam ezt a beruházást is, hiszen Lovas gyarapodó, népszerű település, különös tekintettel a nyári idegenforgalmi szezonra, és nem mindegy, milyen orvosi rendelőbe mennek a lakók, a hazai és a külföldi vendégek, illetve ott milyen eszközök állnak rendelkezésre.

A képviselő üdvözölte a helyiek példaértékű összefogásával benyújtott, kétféle pályázatot, amivel az orvosi rendelőre, illetve az eszközök beszerzésére nyertek el központi és vissza nem térítendő támogatást. A képviselő úgy mondta, a békesség, az együttműködés, az emberek közötti szeretet egy település életében, illetőleg fejlődésében alapvető. A járvány kapcsán Kontrát Károly kifejtette: – Eddig sikeresen védekeztünk, de az eredményeket meg kell védeni. Nincs vége a veszélynek, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek biztonságban legyenek. Hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa, és mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon.

Kontrát Károly, Bardóczi Miklós és Ferenczy Gáborné a nemzeti színű szalag átvágásával adta át a felújított orvosi rendelőt Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ferenczy Gáborné polgármester külön köszönettel szólt Kontrát Károly képviselő támogatásáról, aki segített Lovasnak a beruházás megvalósításában, majd aláhúzta, a több mint 11 millió forint értékű belügyminisztériumi, vissza nem térítendő összegből Lovason végre korszerű környezetben lehetnek az egészségügyi dolgozók. A pályázatokról felidézte, az említett tárca kiírására 2019 májusában nyújtottak be pályázatot az orvosi rendelő fejlesztésére, felújítására. A településen a felnőttháziorvosnak és a gyermekorvosnak is helyet adó rendelő felújítása több évtizede nem történt meg, így állapota a mai kor színvonalának már egyáltalán nem felelt meg.

A pályázati támogatással megújult a faluházban működő orvosi rendelő, a váróterem, a vizesblokk, az előtér, ahol egyebek mellett kicserélték a burkolatot, a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtést és az energetikai berendezést, új bútorokat, szalagfüggönyt vásároltak. A támogatást a település mintegy 600 ezer forint önerővel egészítette ki. Lovas egy másik támogatással is gazdagodott, ugyanis a felújított rendelő a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 1 millió 600 ezer forintból korszerű orvosi eszközökkel is gyarapodott, így új EKG-készülékkel, defibrillátorral, laborberendezéssel, valamint vérnyomásmérővel.

A köszöntők után az államtitkár, a polgármester és Bardóczi Miklós felnőttháziorvos a nemzeti színű szalag átvágásával átadta a korszerűen felszerelt és felújított orvosi rendelőt Lovason.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában