Esőmosta elképzelések

2020.07.03. 16:00

Villámárvíz-problémákkal küzdenek Gicen

A megye északi szélén fekvő községben problémát jelent mind az eső-, mind a szennyvíz elvezetése, köztéri játszótér még nem volt. Noha összetartó a közösség, sok mindent megoldanak társadalmi munkában, azonban reális fejlődésre szinte csak pályázati úton számíthatnak.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A helyi önkormányzat aktualitásairól beszélgettünk Németh Adrienn polgármesterrel. Az októberben megválasztott faluvezető örömét fejezte ki, hogy a Somló-Marcal-Bakonyalja Leader Akciócsoport Kétkeréken elnevezésű TOP-projektjében e faluba is telepítettek kerékpáros pihenőhelyet. Úgy véli, nagy igény teljesült ezzel, ugyanis Gic komoly biciklis múlttal rendelkezik, sokan kerekeznek a faluban és rajta keresztül. Már eddig is sokan megpihentek a bódénál.

A nagy biciklis múlttal rendelkező Gicre is telepítettek kerékpáros pihenőhelyet a Somló-Marcal-Bakonyalja Leader Akciócsoport Kétkeréken elnevezésű TOP-projektjében Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mostanában, a nagy esőzések következtében ismét felszínre került, hogy a község villámárvíz-gondokkal küzd. Németh Adrienn felidézte, 2010-ben Gic egyharmadát elöntötte egy nagyobb árvíz, pár ingatlanba is befolyt az áradat. Akkor részlegesen sikerült megoldani a faluvezetésnek a helyzetet, az időjárás szélsőségessé válásával viszont egyre többször várható intenzív esőzés.

– Tizenkét perc alatt olyan mennyiségű csapadék hullott le a településünkre két hete, hogy a vízgyűjtők és -elvezetők képtelenek voltak elnyelni, a víz utakat, árkokat mosott ki, valamint iszapot hozott be a szántóföldekről. A helyreállításra most vis maior keretében pályázunk, ugyanakkor keressük a végleges megoldás lehetőségét – jegyezte meg a polgármester.

Gondot jelent a szennyvíz-elvezetés is, ezért próbálnak mindenféle pályázati lehetőséggel élni. A Magyar Falu Programban pályáztak például az orvosi rendelő korszerűsítésére, közterületi játszótér kialakítására, karbantartási munkagép beszerzésére, járdafelújításra, illetve a helyi szabadidő és sport egyesület pedig ingatlanfelújításra nyújtana be pályázatot.

Németh Adrienn polgármester és a gici önkormányzat minden pályázati lehetőséget igyekszik igénybe venni a község korszerűsítése érdekében Fotó: Laskovics Márió/Napló

A polgármester a tervekről beszámolva elmondta, mivel a Szent Jakab-zarándokút áthalad a településen, rendszeresen látnak zarándokokat, ezért jelenleg azon igyekeznek tereprendezéssel, hogy a faluközpontban egy parkot alakítsanak ki pavilonnal, padokkal. Mindezt lakossági összefogással szeretnék kivitelezni. Emellett szintén társadalmi munkában felújítanák a millenniumi keresztet.

Németh Adrienn bízik a helyi sajtgyár mielőbbi újraindulásában, ami korábban – a kastélyban működő gyermekotthon mellett – többeknek adott munkát. Büszke a helybeliekre, akik saját tudásuk alapján előszeretettel veszik ki a részüket a feladatokból, valamint a helyi báb-, zumba- és gyermek tánccsoportra, melyek újraindulhatnak a járványügyi veszélyhelyzet visszavonásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában