sajtótájékoztató veszprémben

2020.08.23. 07:00

Egyeztetést és béremelést javasol az LMP

Hátrányosan érintik a kormány döntései a tudományos életet és a vidéki felsőoktatási intézményeket, hangsúlyozta Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője.

Marton Attila

20200819 Veszprém LMP sajtótájékoztató az egyetemek helyzetéről. Keresztes László Lóránt frakcióvezető és Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A zöldpárt országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a kabinet olyan átszervezéseket hajtott végre az utóbbi időszakban, amelyek előtt nem egyeztetett az érintettekkel. Szerinte ez történt Veszprémben is, ahol az egyetem vezetésének véleményével szemben hoztak meg döntéseket. A kormányzati politika is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a felvett hallgatók száma, és ennek legnagyobb vesztesei a vidéki egyetemek, húzta alá. Hozzátette, a járvány miatti megszorítással 20 milliárd forintot tervez elvenni a felsőoktatási intézményektől a kormány, ami súlyos következményekkel járhat szerinte. Az LMP javaslatai szerint a kormánynak rendeznie kell az oktatói, kutatói béreket, a döntéshozatali folyamatba pedig be kell vonnia a szakma képviselőit.

Keresztes László Lóránt és Gerstmár Ferenc Fotó: Penovác Károly/Napló

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő elmondta, a Pannon Egyetemen is csökkent a felvett hallgatók száma idén, és az átszervezések is érintették az intézményt: 2020-ban csatolták el a Georgikon Kart az egyetemtől, míg a zalaegerszegi gazdasági kar csatlakozott az intézményhez. Leszögezte, egy város helyzetét meghatározza egyetemének helyzete, ezért azt sürgette, kössön valódi stratégiai szövetséget a helyi felsőoktatási intézménnyel az önkormányzat. Megjegyezte, az egyetem ahhoz is hozzájárul, hogy a képzett fiatal generáció a lakóhelyén maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában