Mindannyiunk felelőssége

2020.08.05. 14:00

Hajléktalanokkal kapcsolatos kiadványt készített a veszprémi önkormányzat

A megyeszékhely hajléktalanproblémája kapcsán figyelemre méltó kiadvánnyal igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy mit is érdemes tenniük, ha netán bajba került utcán élő emberrel találkoznak.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Pálinkás Roland önkormányzati képviselő az ennek apropóján rendezett sajtótájékoztatón elmondta, összeállítottak egy kiadványt „Lakókörnyezetünk mindannyiunk felelőssége” címmel, amelyben más mellett arra hívják fel a veszprémiek figyelmét, hogy a rendelkezésükre álló eszközök, mellyel kezelhető a probléma, nem biztos, hogy ismertek. Szeretnék, ha az emberek tisztában lennének azzal, hogy mit is tehetnek, ha például látnak egy utcán fekvő embert, vagy éppen szabálysértést tapasztalnak.

Vágner Milán, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője beszélt a munkájukról, az utcán élőkről, a hatóságokkal való kapcsolattartásról, és pályázataikról is. Elmondta, Veszprémben két, a hajléktalanok számára „kedvelt” hely – a Jutas ABC melletti terület és a Kossuth utcai posta környéke – van.

Ez a kiadvány összefoglalja azokat az ismereteket, amelyeket a veszprémieknek tudniuk kell erről a problémáról, ezt már Pálmann László rendőr ezredes mondta a sajtótájékoztatón. Ha a rendőrség kerül szóba, ott már baj van, tette hozzá. Azt kérte, ha valaki szabálysértést észlel, és betelefonál a rendőrségre, utána is álljon a hatóság rendelkezésére azért, hogy a cselekményt bizonyítani lehessen. Az ilyen ügyek egyébként mindennaposak.

Pálmann László rendőr ezredes, Pálinkás Roland önkormányzati képviselő, Bázsa Botond önkormányzati képviselő és Vágner Milán intézményvezető a sajtótájékoztatón Fotó: Balogh Ákos/Napló

Bázsa Botond önkormányzati képviselő kiemelte: sokan keresték meg választókörzetében azzal kapcsolatban, hogy a hajléktalanok befészkelik magukat lépcsőházakba, közterületen alkoholt fogyasztanak – ami tilos –, vagy éppen odapiszkítanak a társas házakat övező zöldbe. Szerinte ezt a problémát széles társadalmi összefogással lehet megoldani.

Kérdésre válaszolva elhangzott, a kiadvány ezres nagyságrendben készült, de online formában is elérhető lesz. Egyébként Veszprémben közel 250 hajléktalan lehet, az utcán húszan élnek olyanok, akik állandóan szem előtt vannak.

Lapunk az elmúlt hetekben több alkalommal is foglalkozott a témával: megszólaltattunk utcán élőt, szociális munkást, intézményvezetőt és a hatóságot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában