Megemlékezés, díj és eredményhirdetés

2020.09.28. 17:30

Sokrétű tevékenységet folytat az Elsősorban pápai Városbarát Egylet

Az egylet a tíz éve elhunyt Kövy Zsoltra emlékezett, Recse Sándor cukrászmestert tiszteletbeli tagnak választották, illetve kihirdették a Vajda Péter-rejtvény nyerteseit.

Laskovics Márió

Forrás: EpVE

Tíz évvel ezelőtt, 2010. szeptember 25-én hunyt el Kövy Zsolt (1926-2010) református lelkipásztor, egyháztörténész, helytörténész, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek néhai igazgatója, a Pápai Református Kollégium újraindításában oroszlánrészt vállalt hajdani főigazgató, Pápa város egykori alpolgármestere. Az évforduló alkalmából az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) kis küldöttsége nemzeti szalaggal átkötött emlékkoszorút vitt Kövy Zsolt nyugvóhelyére az Alsóvárosi temetőben.

Tíz évvel ezelőtt, 2010. szeptember 25-én hunyt el Kövy Zsolt Fotó: EpVE

A járványhelyzet és egyéb okok miatt az idén sajnos két ízben is elmaradt az EpVE, a tavalyi folytatásaként Recse Sándor nyugdíjas pápai cukrászmesterrel, a helyi Grillázs Cukrászda alapítójával tervezett ankétja, találkozója. A napokban az idős mesterembert az „Elsősorban pápai Városbarát Egylet Tiszteletbeli Tagja” emlékplakettel lepték meg az EpVE önkéntesei.

Kerecsényi Zoltán ügyvivő kiemelte, az idén öt éves civil társaságuk egyfajta katalizátor-szervezet, kötött tagsággal nem rendelkezik, jó akaratú önkéntesek alkotják, a cél az egészséges patriotizmus-lokálpatriotizmus erősítése, az értékek megőrzése, továbbörökítése. Ebben Recse Sándor már jó ideje aktív segítőjük, partnerük, támogatójuk, így ezzel a jelképes elismeréssel igyekeztek most elismerni őt.

Recse Sándor az elismeréssel Fotó: EpVE

Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus elhunytának 175. évfordulója közeledtével az EpVE nyáron Vajda Péter-emlékprojektet indított. Ennek keretében a Jókai Mór Városi Könyvtárral, valamint a GraFirka Műhellyel közösen hirdettek szeptemberben online feladványt. A helyes megfejtők: Birkás Bíborka, Takács Annamária, Zábrák Károlyné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában