Cukorperec és vőfélység

2020.09.28. 07:00

Kulturális és gasztronómiai kavalkád várta a nyirádiakat

A falu- és értéknapon a kultúrházban bemutatták mindazon kincseket, amelyek az értéktárba legutóbb kerültek be.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az öt új értéket megismerve a cukorperec, a szentendrei skanzenbe került épületek, a védett virágok, a Hősi emlékmű, valamint a vőfélység hagyománya elevenedett meg az érdeklődők előtt. Emellett megnyílt a Nyirád anno elnevezésű fotókiállítás, életképeket mutatva be a település múltjából.

Straub Gyula festményeit is bemutatták, a helyi kreatív kézműves hölgyek alkotásait szintén. A komaság egykori közösségi hagyományát ugyancsak felelevenítették, annál is inkább, hiszen idén újraélesztették ezt a szép szokást.

A paleontológus Szabó Márton különleges leletekkel érkezett, és az óvodások ballagási tarisznyáit is egybegyűjtötték egészen 1967-től mostanáig. A színpad különleges tárlatnak, Németh Gábor helyi bonszaigyűjtő legszebb növényeinek adott helyet.

A Nyirádi Család és Karrier Pont az eseményeit, termékeit és tevékenységét mutatta be. Az ünnepen 3D-s nyomtatót láthattak az érdeklődők működés közben, a perecsütés hagyományát ismerő gyerekek pedig most versenyben sütöttek. Különféle kézműves-foglalkozásokon inaskodtak tombolaszelvényekért, és őket szórakoztatta a 100 Folk Celsius együttes koncertje, illetve a Gólyalábas utcaszínház is.

A főzőversenyen az önkormányzat csapata is indult Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az udvaron délelőtt főzőversenyt rendeztek, a színpadon felléptek a Hangadók, a Nyugdíjas és Hagyományőrző Egyesület tagjai, játszott a Magyarhang népzenei együttes, ropta a Tördemic Néptáncegyüttes. Műsort adtak az óvodások és az iskola irodalmi színpadának tagjai. A rózsakertben az utóbbi egy évben születettek tiszteletére helyezték el a szülők a kis névtáblákat. Az ünnepet retró koncert zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában